Spring naar inhoud

Deze week in De zevende dag

De zevende dag

Zondag 21 juni

Zondag 28 juni

De *laatste Zevende dag van dit seizoen! Een uitzending waarin we terugblikken op de coronacrisis en ook vooruitblikken naar de zomer.

Eén van onze opmerkelijkste ‘corona-gasten’ was Walter Grootaers: is hij nu volledig hersteld van de ziekte? En is longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) klaar voor een tweede golf?

Wie nam nu eigenlijk de echte beslissingen tijdens de coronacrisis: waren het de virologen, waren het de politici? Dat was niet altijd even duidelijk. En heeft de politieke wereld wel voldoende geluisterd naar de experts? Voer voor een debat met minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), Piet Vanthemsche (co-voorzitter Economic Risk Management Group), Erika Vlieghe (voorzitter GEES en infectiologe UZ Antwerpen) en Margot Cloet (gedelegeerd-bestuurder van Zorgnet-Icuro).

De toeristische sector trekt zich terug op gang. Wordt het voor de meesten nu echt ‘Vlaanderen Vakantieland’? En raken de hotels en B&B’s volgeboekt? Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) is onze gast. En hoe gaan de kustgemeenten de toeristenstroom in goede banen leiden? Burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery zet alle zeilen bij!

Tijdens de coronapandemie hadden we heel wat gesprekken met Vlamingen in het buitenland. We gaan terug naar de Vlaamse hotelier Tom Van Compernolle op Sicilië: keren de buitenlandse vakantiegangers al terug?

Voor de coronapandemie begon was de zoektocht naar een nieuwe regering volop bezig. En ook op dit moment wordt er volop gepraat. Een gesprek met Vincent Van Quickenborne (fractieleider in de Kamer voor Open VLD) en Servais Verherstraeten (fractieleider in de Kamer voor CD&V).

Hans Van Themsche richtte op 11 mei 2006 een bloedbad aan in Antwerpen. Toen kwamen de peuter Luna en haar Malinese oppas om het leven, een Turkse vrouw raakte zwaargewond. Laurence Van Brée is de moeder van Luna, met haar blikken we terug op de afgelopen 14 jaar. Voor haar verdient moordenaar Van Themsche een tweede kans.

Tim Merlier en Jesse Vandenbulcke zijn allebei Belgisch kampioen wielrennen. Allebei zitten ze door de competitiestop op hete kolen om hun trui te tonen aan het wielerpubliek. Hoog tijd om de wedstrijden te laten beginnen. Schitteren in hun kampioenentrui kunnen Jesse en Tim alvast in de Zevende Dag.

Muziek krijgen we van Absynthe Minded. ‘Cherry Picking’ herkent u wellicht vanop de radio.

Met presentatoren Lisbeth Imbo en Lieven Verstraete kijken we tot slot nog even terug naar hoogtepunten en opvallende momenten uit het afgelopen seizoen. En er is nog een bijzonder afscheid.

(Voor de agenda’s: tot ziens op 6 september!)

geschreven op 20 juni 2020
VRTNU VRTNU VRTNU