Spring naar inhoud
De zevende dag

Deze week in De zevende dag

Zondag 19 februari

Zondag 19 februari 2017

Na de heisa rond riant betaalde mandaten voor politici in allerlei bestuursraden regent het voorstellen om schoon schip te maken in de wirwar van intercommunales en afgeleiden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is voorstander van een fusie van de netwerkbeheerders Infrax en Eandis. De Antwerpse NVA-schepen Koen Kennis stelt een fusie voor, hij wil zo iets doen aan de vele bestuursmandaten voor lokale politici. Volgens minister Tommelein is dat een goed idee, maar die nieuwe maatschappij mag geen Vlaams staatsbedrijf worden. Behalve gemeentebesturen en de Vlaamse overheid moet er ook plaats zijn voor privé-inbreng, zelfs van burgers via een beursgang. En dat moet allemaal leiden tot een veel efficiëntere en krachtdadiger distributienetbeheer. Maar is dat wel zo? We vragen het de minister.

De mediawatcher deze week is Bart De Smet. Hij werkt al jaren in de verzekeringssector en is acht jaar CEO bij verzekeraar AGEAS. Hij werd door het weekblad Trends verkozen tot manager van het jaar. Bart De Smet maakt zijn eigen keuze uit het nieuwsaanbod van de afgelopen week.

De politiek maakte geen beste beurt deze week, nu aan het licht kwam hoeveel politici bijverdienen met mandaten in intercommunales en soortgelijke constructies, in sommige gevallen voor een minimum aan prestaties. De partijen buitelden dan ook over mekaar met voorstellen om te wieden in de bestuursraden en mandaten. Maar het is niet de eerste keer dat er sprake is van goede voornemens en een nieuwe politieke cultuur. Welk voorstellen snijden hout, en gaat het er deze keer ook werkelijk van komen? We debatteren erover met vijf Vlaamse fractievoorzitters: Matthias Diependaele (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V), Joris Vandenbroucke (sp.a), Björn Rzoska (Groen) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Als een OCMW, een vakbond of een ziekenfonds aanwijzingen heeft dat iemand bezig is met terroristische activiteiten, zouden ze dat verplicht moeten melden aan de bevoegde diensten. Dat staat in een wetsvoorstel dat medeondertekend is door Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). Dat betekent dat er een uitzondering gemaakt wordt op het beroepsgeheim van deze organisaties. En het kan ook de vertrouwensrelatie van zorgverstrekkers en hun klanten op de helling zetten. Kamerlid Hans Bonte (sp.a) heeft dan ook zijn bedenkingen. De oppositie vertraagde deze week de finale goedkeuring van het wetsvoorstel. Een debat met Valerie Van Peel en Hans Bonte.

Sport: Freddy Maertens werd deze week 65 jaar. Een verjaardag die gepaard ging met een boek. Eén waarin hij zijn verhaal doet. Hij vertelt over verkeerde beslissingen en prachtige overwinningen. En over zijn liefde voor Carine, zijn vrouw die hem al meer dan veertig jaar steunt. Maertens won in totaal meer dan 370 koersen. Maar Freddy bleef niet aan de top. Hij raakte op de sukkel, kwam weer boven water, en verdween uiteindelijk in de plooien van de tijd. Zondag maken we tijd voor een gesprek met een tweevoudige wereldkampioen.

Vreemd maar waar: een tachtigtal bedrijven uit de bouw- en de chemiesector ontvangen geld uit het Vlaamse Klimaatfonds. Dat geld is bedoeld als compensatie voor hun hoge elektriciteitsfactuur. En die factuur is zo hoog, omdat de elektriciteitsproducenten hier extra moeten betalen voor de CO² die ze uitstoten, en die kost rekenen ze door aan die bedrijven. En om te vermijden dat die bedrijven verhuizen naar landen met veel lagere energieprijzen, worden ze dus gecompenseerd met geld uit het Klimaatfonds. Dat is overigens volledig in lijn met de EU-regels, en dezelfde regeling wordt ook toegepast in buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk. Bond Beter Leefmilieu (BBL) wil dat die staatssteun herzien wordt, en klaagt aan dat een oliebedrijf als ExxonMobil jaarlijks rond de 1,4 miljoen euro uit dat Klimaatfonds ontvangt. En dat op zich is al 1 miljoen te veel, zegt BBL, want volgens hun berekening krijgt Exxon bijna 4 keer de werkelijke CO²-kost in haar elektriciteitsrekening vergoed. Moet de Vlaamse regering klimaatgeld gebruiken om onze bedrijven te laten concurreren? We debatteren erover met Mathias Bienstman (beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu) en Robrecht Bothuyne (Vlaams parlementslid CD&V).

Herman Selleslags is één van de bekendste fotografen van België. In 2015 schonk hij zijn archief en dat van zijn vader Rik aan het Fotomuseum in Antwerpen. 250 000 stuks: foto's, glasplaten, dia's, negatieven, persprints, contactvellen en camera's… Daar kan je mee uitpakken moeten ze bij het fotomuseum hebben gedacht. En dat doen ze ook met de tentoonstelling: 'Selleslags pakt uit'. Cultuurreporter Joris Gijsen ging kijken met niemand minder dan Herman Selleslags.

Het aantal langdurig zieken in ons land swingt de pan uit, en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil daar iets aan doen. Zwaar zieken worden uiteraard niet geviseerd, maar het hoge aantal langdurig zieken doet vermoeden dat er mensen onterecht thuis blijven. In tien jaar tijd steeg het aantal werknemers en zelfstandigen die langere tijd out zijn met 50 procent. Sinds kort geeft de overheid zelfs meer geld uit aan ziekte-uitkeringen dan aan werkloosheidspremies. Deze week raakte bekend dat minister De Block dacht aan boetes tot 4.000 euro voor werkgevers die te weinig meewerken aan de terugkeer van hun zieke werknemers. De werknemer zou dan weer tot een kwart van zijn uitkering kunnen verliezen. Kleine KMO’s zouden buiten deze regeling blijven, al is nog niet duidelijk welke precies. Hoe moet dit probleem aangepakt worden? Het kernkabinet raakte er vrijdag niet uit. We debatteren erover met Kamerleden Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Monica De Coninck (sp.a).

Plus live muziek van Lenny en de Wespen.

De zevende dag, om 11 uur, op één.

Live ondertiteld via Teletekst 888.

Ook beschikbaar in Ooit gemist.

VRTNU VRTNU VRTNU