Spring naar inhoud
De zevende dag

Deze week in De zevende dag

Zondag 28 mei

Zondag 28 mei 2017

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is onze gast. De partij heeft uitgesproken ideeën over fiscale rechtvaardigheid, maar zijn die ook haalbaar? En hoe zit het nu eigenlijk met de samenwerking tussen Groen en sp.a in Antwerpen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen? Een gesprek.

Mediawatcher deze week is Luc Haekens. Hij begon zijn carrière als radiomaker bij de VRT. Hijmaakte de overstap naar Woestijnvis en presenteerde het programma De Blauwe Gids, over de adel. Maar u kent hem vooral als de droge reporter bij ‘De ideale Wereld’. Hij maakt zijn eigen keuze uit de actualiteit van de afgelopen week.

Naar aanleiding van de heisa rond Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) en diens adviesrol bij Telenet heeft de Kamer in februari een werkgroep rond politieke vernieuwing opgericht. Die zou eind juni met conclusies moeten komen. Hoeveel mag de Kamervoorzitter verdienen? Nu verdient hij een derde meer dan de premier, het ziet ernaar uit dat dat teruggeschroefd wordt. Mag hij consultancy-opdrachten aanvaarden of in raden van bestuur zetelen? Mogen parlementsleden tegelijkertijd burgemeester of schepen zijn? En hoe zit het met oude voorstellen zoals de afschaffing van de senaat of het schrappen van de lijststem? We debatteren erover met Kamerleden Katja Gabriëls (Open VLD) en Franky Demon (CD&V), Kamerfractievoorzitter Kristof Calvo (Groen) en Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a).

Op de G7-bijeenkomst van de rijkste industrieladen in het Siciliaanse Taormina is het niet tot een akkoord gekomen over de naleving van het klimaatakkoord van Parijs. De Amerikaanse president Donal Trump is alle andere deelnemers van de top onder druk gezet om het akkoord over de beperking van de impact van broeikasgassen op het klimaat na te leven. Maar hij liet weten dat hij daarover pas volgende week een beslissing neemt. Hoe belangrijk is dat, en wat zouden de gevolgen zijn als de VS uit het klimaatakkoord stapt? Een gesprek met Jos Delbeke, directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie.

Sport: In een Limburgse derby strijden Racing Genk en Sint-Truiden onderling voor een plaats in de finale van Play-Off 2. Voor Racing Genk de enige mogelijkheid die nog rest om een prijsje te pakken dit seizoen. Hoe blikken ze in de Luminus Arena terug op het voorbije seizoen? Waar liep het verkeerd, wat kan er beter en wat zal er in de toekomst veranderen? Vragen voor de algemeen directeur van Racing Genk, Patrick Janssens. Hij is zondag onze gast.

Tutti Fratelli, het sociaal-artistiek theatergezelschap van actrice Reinhilde Decleir bestaat 10 jaar. En daarom hernemen ze het stuk waar alles mee begon: ‘De Driestuiversopera’ van Bertolt Brecht. De Bedelaarskoning Peachum ontdekt dat zijn dochter Polly in het geheim getrouwd is met superboef Mackie Messer en beslist een klopjacht te houden. Dit universele verhaal over vechten om te overleven wordt gespeeld door 30 acteurs uit kwetsbare milieus. Cultuurreporter Joris Gijsen ging kijken naar een repetitie en sprak met de twee hoofdpersonages: de bedelaarskoning en de boef. Onze studiogasten zijn Reinhilde Decleir, actrice en oprichter van Tutti Fratelli en Christine De Clerck, actrice bij Tutti Fratelli.

Op de NAVO-top in Brussel heeft de Amerikaanse president Donald Trump de 22 landen die te weinig bijdragen aan de alliantie een publieke bolwassing gegeven. Ook ons land zit ver onder de NAVO-norm van 2 procent van het bbp. Maar hoe haalbaar is die norm? En kan die afgedwongen worden? En waar moet het geld vandaan komen om ons defensiebudget op zijn minst te verdubbelen? We debatteren erover met Kamerleden Karolien Grosemans (N-VA) en Alain Top (sp.a), Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Plus live muziek in de studio van An Pierlé.

De zevende dag, om 11 uur, op één.

Live ondertiteld via Teletekst 888.

Ook beschikbaar in Ooit gemist.

geschreven op 16 september 2016
VRTNU VRTNU VRTNU