Spring naar inhoud
De zevende dag

Deze week in De zevende dag

Zondag 23 april

Zondag 23 april 2017

Partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) is onze eerste gast. Kersvers staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had CD&V in een kranteninterview de een moslimpartij genoemd, die de moslims als kiesvee zou beschouwen. Rechtstreekse excuses aan CD&V kwamen er niet. Onder toezicht van premier Michel hadden N-VA en CD&V hierover nog maar net de strijdbijl begraven, of er deed zich alweer een nieuw incident voor, ditmaal met Open VLD. Die sloeg de deur dicht over de meerwaardebelasting, waar de CD&V al lang op aandringt. Is er eigenlijk nog een gezamenlijk project, waar deze regering eendrachtig de schouders onder zet? En hoe reageert CD&V op de beschuldiging van Groen dat ook in Vlaanderen een graaicultuur bestaat bij diverse agentschappen? Een gesprek.

Mediawatcher deze week is Martine Prenen. We kennen haar allemaal nog als tv-presentatrice. Nu werkt ze als happiness coach en in een nieuw boek doorbreekt ze alle taboes over de menopauze. Martine Prenen maakt haar eigen keuze uit de actualiteit van de afgelopen week.

In de regeringsverklaring van oktober vorig jaar zei premier Michel dat de regering voorstellen wil onderzoeken die leiden tot meer fiscale rechtvaardigheid, met name ook voorstellen over een meerwaardebelasting op aandelen. Open VLD wijst die meerwaardebelasting nu volledig van de hand. Dat doet ook N-VA, met de toevoeging dat de partij mee wil blijven zoeken naar andere vormen van fiscale rechtvaardigheid. Wat nu? Hoe wil de regering de begroting op orde brengen? Deze week werd ook bekend dat de regering het begrotingsevenwicht niet langer in 2018 wil halen, zoals ze altijd vooropgesteld heeft, maar met een jaar heeft uitgesteld tot het verkiezingsjaar 2019. Maar hoe moet het bereikt worden? We debatteren erover met vier fractieleiders: Peter De Roover (N-VA), Servais Verherstraeten (CD&V), Patrick Dewael (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen).

Moeten mensen zonder startkapitaal die een huis willen kopen geholpen worden? Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil dat mensen die een woning willen kopen weer de volle som kunnen lenen bij de bank. Nu doen veel banken moeilijk over leningen van meer dan 80 procent van de prijs van de woning. Veel jonge koppels hebben net genoeg gespaard om de registratie- en de notariskosten te betalen, en kunnen niet altijd rekenen op hulp van hun ouders. Zij kunnen geholpen worden met een 100%-lening. Maar de Nationale Bank vreest dat banken in problemen kunnen komen als klanten hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Minister Tommelein wil daarom een nieuw systeem uitwerken, met een speciale verzekering. We debatteren erover met Gwenny De Vroe (Vlaams Parlementslid Open VLD) en Nancy Huyghebaert (prof. Economie KUL Leuven).

Sport: Het WK snooker is volop aan de gang. The Crucible in Sheffield heeft ondertussen al afscheid genomen van zestien spelers, onder wie ook Luca Brecel. Onze landgenoot overleefde drie kwalificatierondes en was de enige Belg die zich bij de beste 32 spelers van de wereld kon plaatsen. In de eerste ronde, tegen de Hongkonger Fu, zag het er lange tijd naar uit dat Brecel zich zou kunnen plaatsen voor de 1/8ste finales. Maar een straffe remonte van Fu zorgde toch nog voor een uitschakeling in extremis van Brecel. Hij kijkt voor het eerst terug op z’n voorbije WK. En we gaan ook naar Luik-Bastenaken-Luik, met Sven Nys live in Luik.

Zondag gaat Frankrijk naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hoe liggen de politieke kaarten na de laatste campagneweek, waarin Parijs nog maar eens werd opgeschrikt door een aanslag? Welke kandidaten maken het meeste kans op de tweede ronde over veertien dagen, en welke gevolgen voor Europa staan op het spel? En hoe denken de Fransen zelf over de kandidaten? We vragen het Karel De Gucht (oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Europees Commissaris) en reporter Matthias Verbergt, die de afgelopen weken voor de krant de Standaard heel Frankrijk doorkruiste op zoek naar de mening van de kiezers.

De Brusselse kunsthal Wiels bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met de expo ‘Het Afwezig museum’. In totaal worden 250 werken van 47 internationale kunstenaars tentoongesteld. Eén daarvan is Felix Nussbaum. Het tragisch levensverhaal van deze Joods-Duitse kunstenaar werd het onderwerp van de bekroonde biografie ‘Orgelman’. Cultuurreporter Joris Gijsen ging kijken met de auteur van het boek: Mark Schaevers.

De Turkse president Erdogan heeft nipt zijn referendum gewonnen en kan zijn macht aanzienlijk uitbreiden. Bijna 75% van de Turken in België die hun stem uitbrachten steunt de grondwetswijziging. Nergens in Europa ligt dat cijfer hoger dan in België. Wat zegt dat over het integratiebeleid in ons land? CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert stelde meteen de dubbele nationaliteit in vraag, maar zijn partijgenoot Minister Geens veegde een afschaffing meteen van tafel. Minister Homans stelt de erkenning van een Turkse moskee in vraag. De krant De Standaard signaleerde deze week ook dat steeds meer jonge Turken hun toekomst eerder in Turkije dan in België willen uitbouwen. Hoe moet het verder met het integratiebeleid? We debatteren erover met Bart Somers (Vlaams fractieleider Open VLD), Filip Dewinter (Kamerlid Vlaams Belang) en Hilâl Yalçin (OCMW-voorzitter Beringen, CD&V).

Plus live muziek in de studio van Stef Kamil Carlens.

De zevende dag, om 11 uur, op één.

Live ondertiteld via Teletekst 888.

Ook beschikbaar in Ooit gemist.

VRTNU VRTNU VRTNU