Spring naar inhoud

Lifetime Achievement Award voor The Scabs

De MIA's

The Scabs krijgen op donderdag 7 februari een Lifetime Achievement Award op de twaalfde editie van de MIA's!

Deze onderscheiding nemen ze in ontvangst tijdens de liveshow voor hun indrukwekkende muzikale carrière. De groep, met als huidige kernleden Guy Swinnen (gitaar, zang), Frankie Saenen (drums, zang) en Willy Willy (gitaar, zang), wordt dit jaar 40 jaar oud, maar blijft voor eeuwig jong.

Het is fantastisch deze Lifetime Achievement te mogen ontvangen op de MIA’s. Na 40 jaar zijn deze punkers er toch eindelijk in geslaagd om een prijs te ontvangen, niet slecht voor enkele autodidacten uit Diest (lacht).

Guy Swinnen
Guy Swinnen
<

De MIA's worden uitgereikt op donderdagavond 7 februari in Paleis 12 in Brussel. Je kan alles volgen op Eén, of je kan er natuurlijk ook live bij zijn!

Meer over The Scabs:

In 1978 ziet Guy Swinnen uit Diest een programma over de mijnstakingen in Groot-Brittannië. De stakingsbrekers worden uitgescholden voor scabs of smeerlappen. ‘Wat een geweldige naam voor mijn punkband’, denkt Swinnen. De fundamenten voor een van onze opwindendste rockgroepen ooit zijn gelegd.

The Scabs ontstaan uit balorigheid, werkloosheid en een grote liefde voor The Clash. Het mini-album Here’s to you gang (1983), met daarop Matchbox car, zorgt voor nationale bekendheid en leidt dat jaar recht naar Torhout/Werchter.

Na de bliksemstart gaat het even bergaf met The Scabs. Tot gitarist Willy Willy voor een heropleving zorgt. Punk wordt rock en de groep vindt haar definitieve vorm.

Een tweede, veel grotere succesperiode breekt aan. Het album Royalty in exile (1990) wordt een van de eerste gouden rockalbums in ons land. De radiohits volgen elkaar in sneltempo op (Hard times, Don’t you know, Robbin' the liquor store...). In 1992 openen The Scabs een tweede keer Torhout/Werchter. Maar enkele jaren later, in 1996, houdt de groep ermee op.

Tot grote vreugde van muziekliefhebbers komt de groep weer samen in 2007: de band speelt drie concerten in de Ancienne Belgique in Brussel. De eenmalige reünie wordt een stevig nieuw hoofdstuk met een pak nieuwe en onverwachte avonturen: TW Classic, de Lotto Arena, een boek, een nieuwe studioplaat, theatertournees en jubileumconcerten.

geschreven op 09 november 2018
VRTNU VRTNU VRTNU