Spring naar inhoud

De klas van Lieven Scheire

De klas

Over DNA en genetische manipulatie

Vanavond was Lieven Scheire leerkracht voor een dag in De klas

Geen wetenschapsdomein zo spannend en snel evoluerend als de menselijke genetica. Lieven start in de klas alvast het noodzakelijke maatschappelijke en ethische debat over de genetisch maakbare mens.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Lieven in De klas.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Met de menselijke genetica van vandaag kan je echt alles veranderen. Daarom stelde Lieven de vraag wat de leerlingen aan zichzelf zouden veranderen.

Kieran: Ik zou groter willen zijn. Voorlopig is dat het enige. Ik had ook niet zo’n rechte tanden, maar daar zijn blokjes voor.

Renée: Ik zou mij graag niets laten aantrekken van wat de mensen over mij zeggen. Als ik naar de kapper ben geweest en iemand zegt dat het niet zijn/haar ding is, raakt dat mij wel op een of andere manier.

Anderen accepteren wie ze zijn om bijzondere redenen.

Leonardo: God heeft mij zo gemaakt. Ik waardeer zijn creatie. Maar als ik kon kiezen, zou ik groter willen zijn.

Bekijk je eigen DNA

Wist je dat jij je eigen DNA kon bekijken? Lieven heeft voor zijn klas een speciaal proefje voorbereid waarbij ze die vreemde, maar belangrijke sliertjes zelf kunnen ontdekken.

Voorspel de toekomst

Stel dat je alles kan weten. Hoeveel kans dat je een bepaalde ziekte kan krijgen. Zou je het willen weten? En wat zijn de voor- en nadelen? De klas is verdeeld.

Kieran: Ik zie het niet als iets negatief. Als je twintig jaar bent, en je weet dat je nog maar enkele jaren te leven hebt, dan kan het zijn dat je net harder gaat genieten van het leven.

Jonas: Iedereen reageert anders. Sommige mensen zullen hun resterende jaren in angst beleven.

Helen: Ik zou graag alles willen weten. Als ik dan binnenkort doodga, dan weet ik dat ik me aan niemand moet binden.

Baby on demand

Tegenwoordig kunnen ze via een slimme techniek het DNA van ongeboren baby’s lezen. Hierdoor is een abortus nog steeds mogelijk als je weet dat je kind een bepaalde aandoening heeft. Niet iedereen is hiervoor te vinden.

Leonardo: Stel dat mijn kind een handicap heeft, dan nog zou ik tevreden zijn. Ik zou God dankbaar zijn dat ik een kind heb gekregen. Ik zou hem/haar nooit willen ruilen met een ‘normaal kind’.

Rino: Als mijn kind het syndroom van Down heeft, dan wil ik wel dat het een gelukkig leven heeft.

Helen: Ik vind dat aborteren mag. Je moet ook naar de ouders kijken. Misschien hebben ze financiële moeilijkheden of hebben ze een familielid met dezelfde ziekte.

Het perfecte kind

Lieven gaat nog een stapje verder. De Crispr-techniek laat toe om een eigenschap van je kind te veranderen. Moest het kunnen, wat zouden de leerlingen dan aan hun eigen kind laten aanpassen?

Terug tot leven

De mammoet is al een tijdje uitgestorven, maar dankzij de genetica zouden we er binnen een paar jaar in slagen om dit uitgestorven dier terug op onze aardbol te zetten. Dit zorgt voor een hevige discussie onder de leerlingen.

geschreven op 21 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU