Spring naar inhoud

De inzichten

Zondag 11.30
Bekijk De inzichten op VRT NU

De inzichten: de podcasts

Lien Van de Kelder

In de inzichten ontvangt Nic Balthazar vandaag meerdere gasten, die evenwel allemaal luisteren naar de naam Lien Van de Kelder. De bekendste is actrice. De minder bekende Lien Van de Kelder is ook zangeres, juriste en mensenrechtenactiviste. Zo ontfermt ze zich al jaren als voogd over alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

programma ontwikkeld met www.demens.nuDe Inzichten van Jonathan Holslag

Nic Balthazar ontvangt in de Inzichten Professor politicologie en internationale betrekkingen Jonathan Holslag. Hij weet alles over oorlog en over vrede, over China en Europa en hij adviseert presidenten, ministers, sjeiks en CEO’s. Hij laat zijn licht schijnen over Europa en Vlaanderen en hoe dat eruit zal zien na de coronacrisis?

programma ontwikkeld met www.demens.nuJean Paul Van Bendegem

In deze inzichten praat Nic Balthazar met professor Jean Paul Van Bendegem. Is hij Barabas, Gobelijn of professor Zonnebloem? Hij heeft geen rijbewijs en geen gsm. Hij is wiskundige, maar ook filosoof. Als jonggepensioneerde roept hij op tot verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior. Hij ervaart ouderdom als discriminerend. Wijs, grijs en puber: de Inzichten van professor Jean Paul Van Bendegem.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de afleveringChristine Mussche

In deze inzichten praat Nic Balthazar met Christine Mussche. Als advocate behandelt ze zedendelicten of zaken van kindermisbruik. Ze kent de donkere kanten van de mens maar al te goed. Maar niets van die zwaarte sijpelt door in haar persoonlijke leven. "Vrije wil is een illusie" en "Integriteit is het hoogste goed" zijn twee van haar inzichten.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de aflevering:Petra De Sutter

Nic Balthazar praat met Petra De Sutter, een geëngageerd arts, gerenommeerd fertiliteits-expert, bezield euro-parlementariër, enthousiast auteur en celliste. Deze inzichten werden opgenomen in pre-corona tijden maar zijn nog steeds zeer actueel. Want wat dacht je van dit inzicht : “een dieptepunt is vaak een kantelmoment” of “als de boot in de goede richting vaart, maakt het niet uit wie er aan het roer staat”. Op haar veertigste zat ze in een dieptepunt van haar leven maar dat werd ook het kantelmoment voor een nieuw leven met veel inzichten. Petra de Sutter kreeg een tweede leven en wilde iets teruggeven. Ze zocht en vond, maar niet noodzakelijk wat ze zocht.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de afleveringRudi Vranckx

De 7 inzichten van Rudi Vranckx zijn opgenomen vlak voor de Corona crisis uitbrak maar de inzichten zijn meer dan ooit actueel. Rudi weet als geen ander hoe om te gaan met angst en hij zegt “wie schrik heeft, krijgt ook slaag”. En ook “het niveau van de beschaving kan je afmeten aan de manier hoe we met zwakkeren omgaan”. Op 22 maart 2016 werd ons land opgeschrikt door twee terroristische aanslagen. Waar was Rudi Vranckx op dat moment? Vier jaar later weet hij het nog heel goed. Hij was niet op de luchthaven van Zaventem, maar had er wel moeten zijn. Rudi Vranckx, al dertig jaar lang oorlogsreporter, heeft al meer geluk gehad in zijn leven. Hij heeft meer oorlogen meegemaakt dan de meeste militairen, maar het vuur in hem is nog lang niet gedoofd.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de afleveringGeert Hoste

Humorist Geert Hoste liet Vlaanderen 25 jaar lang lachen met zijn eindejaarsconferences. Zijn tv-programma's staan in de top tien van de meest bekeken programma's aller tijden. Geert stopte 3 jaar geleden met optreden. De stress werd hem te veel. Maar hij heeft ook een andere kant. Hij is de drijvende kracht achter de oprichting van een mensenrechteninstituut in België.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de aflevering:Wim Distelmans

Topdokter Wim Distelmans is een voorvechter en pionier van een waardig levenseinde. Alhoewel hij een oncoloog is met wereldfaam, had hij tijdens zijn studies geneeskunde een grote dip. Was hij niet beter filmregisseur geworden? Hij vond en vindt dat artsen ervan uitgaan dat ze God de vader zijn en dat ziekenhuizen te veel op gevangenissen lijken. En zolang er mensen als een hond sterven, zal hij verontwaardigd blijven. Zijn 7 levensinzichten vertelt hij aan Nic Balthazar.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de aflevering:Marleen Temmerman

In de tweede aflevering van De inzichten van… is dokter Marleen Temmerman te gast. Ze krijgt ook wel eens de naam “Mama Daktari” want ze is naast de eerste vrouwelijke professor gynaecologe ook de eerste vrouwelijke directeur bij World Health Organisation.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de aflevering:Caroline Pauwels

Vanuit De Krook in Gent bijt voor de eerste aflevering gast Caroline Pauwels de spits af. Zij is niet alleen rector van de Vrije Universiteit Brussel, filosoof en hoogleraar Communicatiewetenschappen maar ook de bezieler van Difference day als onderdeel van de internationale dag van de persvrijheid. Want Caroline Pauwels maakt zich ernstig zorgen over de vrijheid van meningsuiting overal in de wereld, zo vertelt ze aan gastheer Nic Balthazar.

programma ontwikkeld met www.demens.nu

Beluister de aflevering:VRTNU VRTNU VRTNU