Spring naar inhoud

In het spoor van Willem Van Rubroek

Willem Van Rubroek trok in de dertiende eeuw naar Karakorum, de toenmalige hoofdstad van Mongolië, om in opdracht van de Franse koning een vredesboodschap over te brengen aan de leider Mangoe Khan. Op de route van Willem maakt Arnout kennis met de Mongoolse cultuur en tradities. Het lijkt soms wel of de tijd is blijven stilstaan in het land.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de tweede aflevering.

Twee beste werknemers van de nationale televisie van België

Willem Van Rubroek reisde Mongolië binnen langs de plaats Bulgan. Nu, 800 jaar later, zijn die Mongoolse stad en de gemeente Rubroek verzusterd. Op vraag van het gemeentebestuur van Rubroek overhandigt Arnout enkele geschenken aan de burgemeester van Bulgan. Die laatste lijkt er niet zo gerust in, maar strooit dan uiteindelijk toch met complimentjes.

Jagen met adelaarsblik

De tocht van Bulgan naar Karakorum loopt een groot deel door de Mongoolse steppe. Onderweg komt Arnout een man tegen die naar aloude traditie jaagt met een adelaar.

"Een tegenslag houdt ons niet tegen om door te gaan"

Terwijl Amga en haar man Sojlu Arnout door het Altajgebergte gidsen, vertelt ze hem over hun leven. Ze geven niet op, ondanks dat ze een groot verdriet hebben moeten verwerken.

In kronkels en bochten

Toen de zijderoute eeuwen geleden gebruikt werd door handelaars, traden er langs de kant soms slangenmensen voor hen op. Arnout heeft gehoord dat er in Tsetseg nog steeds slangenmensen wonen en is benieuwd. Bij zijn aankomst in het dorp wordt meteen elk slangenmeisje gemobiliseerd.

Arm schaap

Tijdens de laatste etappe naar Karakorum overnacht Arnout bij de familie Batbaatar. Ter ere van hem geven ze een feest en slachten ze een schaap. Arnout voelt er zich toch niet zo goed bij.

Wijze voorden

Op het eindpunt van de reis stapt Arnout binnen in een boeddhistische klooster. De hoofdmonnik kent het verhaal van Willem Van Rubroek en heeft goede raad voor Arnout.

geschreven op 04 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU