Spring naar inhoud

In het spoor van Pieter-Jan De Smet

Pieter-Jan De Smet reisde naar het Westen om de Plathoofdindianen te helpen wanneer hun land werd bedreigd door de kolonisten. De kolonisatie van de indianen liet grote littekens na op de Amerikaanse samenleving. Op zijn tocht ontmoet Arnout heel wat mensen waarmee hij terugblikt op de bewogen geschiedenis.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de zesde aflevering.

Die goeie ouwe tijd

Aan Chimney Rock maakt Arnout kennis met Gordon Howard. Gordon is een echte local en mijmert nostalgisch over zijn voorouders, die ooit de Missouri rivier overstaken met kar en paard.

De American dream

Arnout en Jasper leggen het grootste deel van de Oregon Trail al liftend af. Truckchauffeur Carlos neemt hen een stukje mee op hun tocht naar het westen. Carlos is Mexicaans en stak ooit illegaal de grens over naar de VS. Net als de kolonisten wou hij op een nieuwe plaats een beter leven opbouwen.

"Amerika lijkt altijd wel met iemand oorlog te voeren"

Wanneer Arnout en Jasper Independence Rock achter zich laten, ontmoeten ze visser Tony. Hij was verpleger tijdens de oorlog in Vietnam en heeft gruwelijke dingen gezien.

"De enige goede indiaan was een dode indiaan"

In Wyoming passeren Arnout en Jasper langs het Wind River reservaat. Honderd jaar geleden werden de Arapaho indianen gedwongen om hier te komen wonen. Chief C'Hair leidt hen rond in de school die hij heeft opgericht. in zijn ogen waren de eerste kolonisten uitschot zonder geweten.

Humor als medicijn

De tocht eindigt in Stevensville, Montana. Het is daar dat priester De Smet de eerste missiepost in de Rockies stichtte. Hij werkte er goed samen met het stamhoofd van de plathoofden, chief Victor. Arnout zoekt de achterkleinzoon van het opperhoofd op in het reservaat waar de indianen nu wonen. Hij vraagt chief Vic hoe hij omgaat met de vreselijke dingen die in de geschiedenis van zijn stam zijn gebeurd.

geschreven op 02 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU