Spring naar inhoud

In het spoor van Oscar Thiry

Arnout trekt met een oude jeep door Oekraïne. Waar ooit de Eerste Wereldoorlog hevig woedde, herbeleeft hij de spannendste dagen uit het leven van Oscar en Marcel Thiry. Een reis door een land dat opnieuw verscheurd wordt door oorlog.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de achtste aflevering.

Een groot geheim

In Zbaraz wandelt Arnout een kerk binnen die Oscar beschrijft in zijn oorlogsdagboek. Priester Alexander heeft zelf ook nog gevochten in het leger, maar die periode heeft hij om geheimzinnige redenen achter zich gelaten.

"Z'n brieven stopten"

In Vorobiivka sneuvelde ooit de eerste Belg aan de oostelijke linie, Jacques Becker. Bogdan weet hoe het voelt om slecht nieuws van het front te krijgen.

Oorlogsherinneringen

Onderweg komt Arnout Yuri tegen. Hij woont al zijn hele leven in de buurt van de oude loopgraven en ging er als kind vaak spelen en oorlogssouvenirs verzamelen. Yuri gidst Arnout en Jasper naar de plaats waar zijn grootvaders ooit gevochten hebben, de ene voor Oostenrijk en de andere voor Rusland.

De geschiedenis herhaalt zich

Natalia is de geschiedenislerares van Tsebriv en heeft de kroniek van het dorp thuis liggen. WOI was enorm verwoestend en nu Oekraïne vandaag opnieuw in oorlog verkeert, zit de schrik er goed in.

Een schril contrast met de Westhoek

Aan het oostelijk front vielen er minsten evenveel doden als in het westen. En toch vind je in Oekraïne niet de goed onderhouden soldatenbegraafplaatsen die zo kenmerkend zijn voor de Westhoek. Arnout begrijpt er niets van.

geschreven op 16 oktober 2017
VRTNU VRTNU VRTNU