Spring naar inhoud

In het spoor van Joseph Abbeel

Arnout Hauben gaat zijn eerste held, carabinier Joseph Abbeel, tot in Rusland achterna. Daar vocht Joseph onder Napoleon tegen het leger van de tsaar. Terwijl Arnout Josephs route volgt, maakt hij heel wat bijzondere ervaringen en warme ontmoetingen mee.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de eerste aflevering.

"Napoleon, een held? Wat een lafaard!"

200 jaar geleden vocht Joseph Abbeel onder andere nabij Borodino. Arnout, cameraman Jasper en tolk Irina liften naar de plaats waar de Franse linies lagen. Daar wordt het duidelijk dat men in Rusland de inval van Napoleon nog niet is vergeten. Een positieve herinnering is het in ieder geval niet.

Soldaatje spelen

De groep kinderen die ze tegenkomen, blijken jonge cadetten uit Moskou te zijn. Arnout staat ervan versteld dat ze op zo'n jonge leeftijd al kiezen voor een militair leven.

Bloemen voor de gevallen militair

Het Franse leger nam Moskou in maar Joseph Abbeel arriveerde er verzwakt, met een gewond hand. Hij werd opgenomen in een weeshuis dat tijdelijk was ingericht als militair ziekenhuis. Het gebouw staat er nog steeds, maar doet nu dienst als kazerne. Vladimir, een kolonel op rust, vertelt Arnout dat hij niet de eerste westerling is die een soldaat uit het leger van Napoleon komt herdenken.

Een gouden wc-borstel

Wanneer de Moskovieten hun stad in brand staken, moest Napoleon op de vlucht. Hij werd geëvacueerd naar een kasteel buiten de stad. Vandaag is het een exclusief hotel. Arnout en Jasper zouden hier graag logeren, maar of hun budget het toelaat?

De nylonkousen van Arnout

Een paar nylonkousen doet Arnout en en Jasper nadenken over de barre omstandigheden waarin de Franse soldaten probeerden te overleven.

Opwarmen bij Viktor

In grote delen van Rusland is het leven nog altijd geen pretje. Zo ook voor Viktor. Hij kapt bomen en is daarvoor telkens lang weg van huis. Hij leeft dan in een klein hutje in het bos en moet hard werken. Hij heeft niet veel maar ontvangt Arnout en Jasper toch met open armen.

geschreven op 28 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU