Spring naar inhoud

In het spoor van Etienne Louis

Arnout fietst naar Normandië, waar Etienne zich tijdens WOII aanmeldde als reservesoldaat. Langs de weg hoort hij heel wat persoonlijke verhalen over de oorlog. De impact van de verschrikkelijke gebeurtenissen blijft tot op de dag van vandaag erg groot.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de vijfde aflevering.

Familiekroniek

Arnout en Jasper halen het dagboek van Etienne Louis op bij zijn familie in Gent. Jongste broer Roger was in 1940 nog te jong om bij het leger te gaan en fietste dus niet mee. Hij vertelt Arnout over de tocht van zijn broers en de gevolgen die de oorlog had voor hun familie.

Een 'aanwezigheid'

In Ramillies bezoekt Arnout een monument voor 15 seminaristen uit Verviers. Zij waren net als Etienne op weg om zich bij het reserveleger aan te sluiten, maar werden onder vuur genomen door de Duitsers en stierven. De man die nu naast het monument woont, voelt de naweeën van de tragedie nog steeds.

Morele twijfels

Op weg naar Amiens komen Arnout en Japser een husky ranch tegen. De eigenaar, Bernard, geniet van de ruimte en vrijheid van zijn kennel. Vroeger werkte hij in onderzeeërs en dat was een héél andere omgeving. Het was een job die enorm veel druk op zijn schouders legde.

"Ik herkende hem niet"

In Normandië worden ze met open armen ontvangen door een koppel dat WOII nog heeft meegemaakt. De oorlog zorgde voor hartverscheurende situaties.

We're Gonna Hang Out Our Washing On The Siegfried Line

Tijdens hun fietstocht zongen Etienne en zijn makkers vaak het lied Washing On The Siegfried Line. Ook bij Arnout en Jasper blijft de oorwurm hangen.

geschreven op 25 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU