Spring naar inhoud

In het spoor van Alice Bron

Arnout reist in Zuid-Afrika het dagboek van Alice Bron achterna. Zij was verpleegster ten tijde van de Tweede Boerenoorlog. Zuid-Afrika is een prachtig land met behulpzame en vriendelijke inwoners, maar de wonden van de Boerenoorlogen zijn soms nog goed zichtbaar.

Ontdek hieronder de meest memorabele momenten van de vierde aflevering.

Opa was soldaat

De Boerenoorlog vond nog geen 120 jaar geleden plaats. Veel Afrikaners van nu kennen de oorlogsverhalen via hun grootouders. De strijd maakt vaak deel uit van hun familiegeschiedenis. Arnout ontmoet een nakomeling van de Boeren in de kerk in Jacobsdal, het vroegere hospitaal van Alice.

Zebra's en Zonkeys

De weg naar Bloemfontein loopt door een wildpark. Boer Arnoldus voert Arnout en Jasper naar de andere kant van het park en toont hen intussen heel wat wilde dieren. Een fantastische ervaring.

Het hart van het ziekenhuis

In Bloemfontein komen Arnout en Jasper betogende verpleegsters tegen. Door het grote HIV-probleem en een hoog kindersterftecijfer is hun job enorm moeilijk. Hoewel hun werk erg verschilt van dat van Alice 100 jaar geleden, blijft de taak van een verpleegster in de kern hetzelfde. Zij zijn het luisterend oor en de schouder waarop de patiënten steunen.

President Steyn

Marthinus Steyn was de laatste president van Oranje Vrijstaat. Zijn achterkleinzoon Colin leeft nog steeds op het landgoed van de familie en heeft er een bed & breakfast. Hij houdt de herinnering aan zijn overgrootvader levend.

"Ik zie je nu twee keer"

President Steyn verloor zijn land in de Tweede Boerenoorlog en werd ziek. Toch bleef hij volgens Colin altijd positief en gaf hij nooit op.

geschreven op 18 september 2017
VRTNU VRTNU VRTNU