Spring naar inhoud

De mooiste momenten uit de aflevering met Jan

De Columbus

Het hart op de tong, zo kennen we Jan Peumans. En dat liet hij ook zien in De Columbus. Hij was eerlijk, openhartig en ook vaak heel grappig.

"Ik was de eerste die nog op college zat en op kot ging"

Jan zat 9 jaar lang op internaat. Een zware tijd, waarin hij heel wat levenslessen leerde. Maar tijdens z'n laatste jaar middelbaar was hij het er beu. Hij ging op kot, als eerste ooit. En hij liet meteen ook z'n baard staan. Een echte rebel.

"Op pensioen gaan, da's altijd dubbel"

Jan doet z'n job enorm graag, maar kijkt ook uit naar z'n pensioen. Hij is ondertussen 67 en wil graag meer leuke dingen met z'n vrouw ondernemen. Maar eerst gaat hij z'n mandaat uitdoen.

"Ik heb m'n thesis gemaakt met mijn oudste zoon in de buggy naast mij"

Jan en z'n vrouw kennen elkaar al 49 jaar. Ze leerden elkaar kennen tijdens een danscursus en al snel kwam van het ene het andere. De twee waren tegen voorbehoedsmiddelen. Zo kwam het dat Jan in z'n laatste jaar zijn thesis maakte met zijn zoon in de bibliotheek naast hem.

"Wij waren de hippies van 't dorp"

Jan werd op z'n 22e papa. Dat was een uitzondering in het dorp. Maar hij viel ook op door z'n lange haren en grote baard. Daardoor werd hij niet serieus genomen toen hij als schepen aan de slag ging.

"Emotioneel was dat internaat niet ok"

9 jaar lang volgens een vast regime leven op internaat, dat doet wat met een mens. Rationeel gezien is zoiets ok volgens Jan, maar emotioneel iets minder. Jan miste de geborgenheid als kind en ook de wrede onhebbelijke paters deden er geen goed aan.

"Zeg niets over holebi's of ik sla terug"

De jongste zoon van Jan, Wim, is getrouwd met een man. Jan en z'n vrouw zijn er vertrouwd mee, maar merken ook nog vaak onbegrip. Iets waar Jan niet mee om kan. Dat laat hij dan ook graag merken.

"Wie ging met je emoties om, de pater?"

Jan kan genieten van alle seizoenen. Wanneer hij erover praat, merkt Wim op dat hij een heel gevoelige mens is. Maar over gevoelens praten, da's moeilijker voor Jan. Hij heeft het ook nooit geleerd als kind. Er was geen tijd of plaats voor op internaat.

geschreven op 11 juni 2019
VRTNU VRTNU VRTNU