Spring naar inhoud

De beste cava voor de beste prijs

Op elk feest wordt er wel een glaasje cava geschonken. Dat maakt dat wij Belgen de grootste cava-drinkers ter wereld zijn. Het aanbod is dan ook enorm. Al vanaf 4,5 euro heb je een fles cava, maar je hebt er ook van maar liefst 23 euro. Vanwaar komt dat prijsverschil? En wat mag een goede cava dan kosten?

Wat bepaalt de prijs?

De prijs van cava wordt bepaald door vier factoren:

Productieproces

Hoe meer druiven je oogst per hectare, hoe meer sap je overhoudt en hoe goedkoper de cava uiteindelijk is.

Kwaliteit van het druivensap voor de basiswijn

Hoe beter het sap, hoe beter de basiswijn waarvan nadien cava wordt gemaakt, wat de cava ook duurder zal maken.

Rijpingsperiode

Hoe langer de cava rijpt, hoe rijker de smaak en dus hoe meer je als consument betaalt.

Suikergehalte

Een half-zoete semi-sec is over 't algemeen iets goedkoper dan een brut, en die is dan weer iets goedkoper dan een Brut Nature. Hoe minder suiker, hoe duurder dus.

De beste koop

We weten vanwaar de prijsverschillen komen, maar welke cava moet je nu eigenlijk kopen?

Qua smaak drinken de meeste mensen het liefste een cava Brut. Die moet je onder de 10 euro vinden, maar wees kritisch als de prijs lager is dan 7 euro. Koop eerst een fles om te proeven.

Echte liefhebbers gaan vaak voor een Brut Nature. Een Brut Nature kost doorgaans 10 à 11 euro. Een fles van 7 euro lijkt misschien niet veel goedkoper, maar procentueel zak je dan wel al 30% in prijs en dan boet je in op kwaliteit

Je keuze gemaakt? Drink de cava dan snel op, want het grootste deel van het cava-aanbod kan niet lang bewaard worden.

geschreven op 30 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU