Spring naar inhoud
Blokken

Imke speelt Jan naar huis

Afscheid van de Nederlandse Blokken-revelatie

Imke speelt Jan tijdens zijn 7de speldeelname overtuigend naar huis met 410-780 punten in de derde voorronde. Het zat er vandaag echt niet in voor Jan uit Groningen, maar hij neemt toch sportief afscheid.

VRT NWS sprak met Jan over zijn deelname.

Eén broek

"Mijn doel was om de eerste aflevering te overleven, al de rest was mooi meegenomen. Maar nadat ik vier of vijf keer doorging, begon ik me af te vragen waartoe het zou kunnen leiden", vertelt van Soeren aan onze redactie. "Ik heb mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Vanavond bekijk ik mijn laatste aflevering samen met vrienden, want dat treurige moment van mijn uitschakeling wil ik niet alleen beleven (lacht)."

Voorbereid op een lange zegetocht was van Soeren niet. "Per dag worden er meerdere "Blokken"-afleveringen opgenomen. Na die eerste dag ben ik blijven overnachten in een hotel vlak bij de televisiestudio's in Vilvoorde (lacht). Ik had drie verschillende bovenstukken mee voor de opnames, om mijn outfit aan te passen, maar in de andere vier afleveringen ben ik niet te zien in mijn eigen kleren. Ik heb het één en ander kunnen lenen van mijn supporters die waren meegereisd, en de programmamakers. Aandachtige kijkers hebben wel gemerkt dat ik tijdens het finalespel steeds dezelfde broek draag. Maar ja: even terugkeren naar huis was voor mij geen optie."

In vier van mijn zeven afleveringen draag ik geleende kleren: na drie opnames zat ik door mijn eigen outfits heen.

Jan van Soeren
Jan van Soeren
Belgische vragen

Van Soeren is niet enkel een fan van "Blokken" - hij kijkt steevast op kot naar het programma, met zijn avondmaal op de schoot - hij quizt ook geregeld, met enkele vrienden in een caféploeg. "Blokken" is de eerste televisiequiz waaraan hij deelneemt. "Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt, door meteen voor een populaire Belgische quiz te kiezen. Er zaten veel Belgische vragen in, waarop ik het antwoord niet wist. Ik kon ook vaak niet inschatten hoe moeilijk die vragen waren", vertelt hij. "Als ik bekende Belgen zoals Nafi Thiam wel kende, maar niet op het antwoord kon komen, dan was ik best kwaad op mezelf."

Met het typisch Vlaamse accent van presentator Ben Crabbé had van Soeren weinig problemen. "Ik heb het programma al vaak gezien natuurlijk, en hij praat heel verstaanbaar. Al begreep ik niet alles en moest ik soms uit de context, of het lachende publiek afleiden dat Ben bepaalde dingen grappig bedoelde. Ik deed dan gewoon alsof ik de mop had begrepen (lacht). Toen ik de afleveringen achteraf zag, mét ondertitels, dan was ik soms oprecht verrast over wat er effectief gezegd werd."

geschreven op 11 april 2018
VRTNU VRTNU VRTNU