Spring naar inhoud

Afscheid

woensdag 21.30
Bekijk Afscheid op VRT NU

Verhalen van Annick, Suzy, Gaston, Karine en Theo

Het begin van het begin

Afscheid
De dokters gaven Theo nog een jaar te leven, maar die grens heeft hij intussen overschreden. Hij heeft hoop en is klaar voor een nieuw begin.

"Ze is al lachend vertrokken"

Afscheid
Suzy bleef tot op het einde lachen en mopjes maken.

Een verjaardagskaart voor Louis

Afscheid
Annick schreef voor ze stierf nog kaarten voor de verjaardagen van haar kinderen. Louis werd onlangs twaalf jaar en kreeg een boodschap van zijn mama.

"Als je liefde hebt, hou je er dan met twee handen aan vast"

Afscheid
Twee weken na het overlijden van Suzy gaan Karine en palliatief verpleegkundige Patricia op bezoek bij Rudi. Hij drukt hen op het hart om liefde te koesteren.

“Hij wil ons sparen, zo is Gaston”

Afscheid
De vrouw van Gaston praat over hoe ongelooflijk sterk haar man zich houdt voor zijn omgeving. Hij doet zich sterker voor dan hij is, om zijn gezin te sparen.

"Ik ben leeg"

Afscheid
Tijdens een mooie boswandeling praat Karine openhartig over haar keuze voor euthanasie. Ze voelt zich leeg, wil gewoon slapen.

Het slaapkleedje van Karine

Afscheid
We maken kennis met Karine. Ze is geen terminale patiënt, maar lijdt aan ondraaglijke fysieke en psychische pijn. Vandaag kiest ze haar slaapkleedje uit.

Madonna in de kerk

Afscheid
De begrafenis van Annick is tot in de puntjes voorbereid. De muzieklijst en het misboekje liggen klaar.

"Muziek houdt mij recht"

Afscheid
Gaston werkte jarenlang als dirigent en professionele muzikant. Door de darmkanker kan dat nu niet meer, maar hij haalt nog steeds kracht uit muziek.

Een laatste houvast

Afscheid
Er is nog een waterkans voor Suzy. Ze komt in aanmerking om immunotherapie te volgen en dat geeft haar hoop.

Een groot afscheidsfeest

Afscheid
Theo's dokters hebben hem terminaal verklaard. Hij wil voor hij sterft nog een laatste keer feesten met zijn familie en vrienden.

De regisseur van je eigen leven

Afscheid
Wanneer Suzy hoort dat ze niet lang meer zal leven, ondertekent ze de euthanasiepapieren. Ze wil een mooi en waardig afscheid, volledig in haar eigen stijl.

"Dat was een ongelooflijk mooi moment"

Afscheid
Annick is 40, getrouwd en mama van twee kinderen. Maar dan krijgt ze een agressieve kanker en moet ze thuis vertellen dat ze nog maar 3 weken te leven heeft.
VRTNU VRTNU VRTNU