Spring naar inhoud

12 redenen waarom jij moet kijken naar De twaalf

De twaalf

Twaalf gewone burgers worden uit hun dagelijkse leven geplukt en opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. Ze hebben geen simpele taak: ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer), die wordt beschuldigd van twee moorden. Naast het spannende verhaal over de ophefmakende moordzaak, zijn er nog veel redenen om te kijken. Wij sommen ze even voor je op:

1. Internationaal succes voor première

Ondanks dat de serie pas vandaag in première gaat op Filmfest Gent, kent De twaalf al internationaal succes. De tv-reeks zal te zien zijn in Australië, Groot-Brittanië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk.

2. Maaike Cafmeyer

Alsof Maaike Cafmeyer op zich geen reden genoeg is om te kijken, zie je haar in De twaalf zoals je haar al heel lang niet meer zag. Ze wordt altijd getypecast in grappige rollen, daar wilden de makers even tegenin gaan.

3. Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh is een acteur waarvan we altijd maar denken dat hij zich enkel voor buitenlandse producties wil beschikbaar houden. Maar hij was heel blij nog iets in Vlaanderen te kunnen doen na lange tijd.

4. Schuld of onschuld?

Als kijker zal je getriggerd worden om een oordeel te vellen over de schuld en onschuld van Frie (Maaike Cafmeyer). Frie wordt beschuldigd van twee moorden, maar Maaike wou zelf niet weten wat ze wel of niet gedaan heeft. Ook de jury had de keuze of ze wilden weten of Frie schuldig is of niet. De meesten hebben ervoor gekozen om het wel te weten.

5. De soundtrack

De muziek bij de reeks is gemaakt door het Belgische gelegenheidsduo Jeroen Swinnen (Beau Séjour, Chausseé d’amour) en Dave Martin (Goose, De Dag).

6. Sappige dialectjes

Het nieuwe Gerechtsgebouw van Gent staat centraal, dus de acteurs en dialecten werden binnen Oost-Vlaanderen gekozen.

7. Josse De Pauw

Josse De Pauw is een acteur met een indrukwekkend palmares. Toch speelde hij tot hiertoe nog nooit een strafpleiter. Voor hem is dit nochtans het summum van acteren.

8. Van de schrijvers van Beau Séjour

Sanne Nuyens en Bert Van Dael schreven eerder al het razend succesvolle Beau Séjour. En ook voor De twaalf werken ze zo nauw samen dat ze niet eens meer weten wie welke dialoog heeft geschreven. Elke scène gaat door hun beider handen.

9. Beste scenario in Cannes

Het scenario van De twaalf werd in april bekroond tot beste scenario op het Cannesérie festival. Het resultaat van doorgedreven research door Bert en Sanne en uitgebreide lezingen met de cast en regisseur Wouter Bouvijn.

10. Maaikes dubbelganger

De jonge versie van Maaike Cafmeyer wordt gespeeld door Louise De Bisscop. Zij lijkt zo hard op Maaike qua uiterlijk en stem, dat er mensen waren die bij een eerste oogopslag dachten dat het echt Maaike was.

11. 12 Apostelen

Het programma heet De twaalf omdat een jury uit 12 personen bestaat. Dit vindt zijn oorsprong bij de Welshe koning Morgan of Gla-Morgan. Hij linkte het aantal aan de Twaalf Apostelen. En Jezus is in dat geval de rechter. Maar eigenlijk zal je steeds 14 juryleden zien in beeld, er zijn namelijk altijd 2 reserve-juryleden nodig. En je zal merken in de reeks: zij hebben allemaal hun eigen geheimen.

12. Sterrencast

De top van de Vlaamse acteerwereld is verzameld in deze tv-reeks. Naast Maaike Cafmeyer, Johan Heldenberg, Josse De Pauw geven ook Maaike Neuville, Lynn Van Royen, Titus De Voogdt, Gilles de Schrijver, Zouzou Ben Chikha, Piet De Praitere, Tom Vermeir, Charlotte De Bruyne en Peter Gorissen het beste van zichzelf.

De twaalf is te zien vanaf zondag 3 november op Eén.

geschreven op 15 oktober 2019
VRTNU VRTNU VRTNU