Eén keer per jaar, gaat het bloed van de Noren sneller stromen: in de aanloop naar de Midzomernacht. Zij noemen het Sankthansaften of Jonsok. Het is het moment waarop de zon haar meest noordelijke punt ten opzichte van de aarde bereikt en niet meer onder de horizon verdwijnt.

Ben Roelants wil aan den lijve ondervinden hoe het is om te leven zonder nacht en reist naar het land van de fjorden, meren, trollen en zure haring: Nachteloos Noorwegen.
 
Deel 3: Vuurtje?

Ben scheept in op de Midnatsol, niet geheel toevallig "de Middernachtszon", een van de schepen van de meer dan honderd jaar oude Noorse veer- en transportdienst Hurtigruten. Vandaag doen de schepen denken aan een rasecht cruiseschip, hoewel ze ooit begonnen als postboot voor de bevoorradeing van afgelegen gebieden. 

Sit back and relax is hier het motto, maar dat doet Ben allerminst bij zijn aankomst in Alesund. Daar zal hij het legendarische Jonsok mogen ervaren. Nachten zijn er al even niet meer in Noorwegen en op 23 juni vieren ze de zonnewende.

Eerst doet Ben het bescheiden, op het eiland Oelness, achteraf barst het feest in alle hevigheid los bij een kampvuur van wel 23 meter hoog. C'est Party!

REPORTER: Ben Roelants
REGISSEUR: Marleen Waerzeggers

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zelf zin om naar Noorwegen te reizen? Ontdek het zuiden van Noorwegen tijdens een zeventiendaagse reis met 2 volwassen en 2 kinderen.
Dat kan vanaf 1770 euro in het laagseizoen en vanaf 2170 euro in het hoogseizoen.
Typische Noorse vakantiehuisjes en ferry zijn inbegrepen in die prijzen.

Alle info over Noorwegen krijg je bij Nordic Info - De Noorwegenspecialist.
Adres: Kasteelstraat 188, 9255 Buggenhout
Tel: +32 52 55 52 54
www.nordic.be
info@nordic.be

Meer info voor een trip naar het prachtige Noorwegen krijg je ook via Toerisme Noorwegen
www.innovationnorway.no
www.visitnorway.nl

Wil je rondreizen in Noorwegen, dan reis je best met je eigen wagen. De overzet vanuit Kiel kan je dagelijks maken met een cruiseschip van Color Line.
Alle info daarover op
www.colorline.com

LEUK LOGEREN

Hotel Brosundet

Ben je op zoek naar een originele slaapplaats, dan is het vuurtorentje op de pier van Alesund echt iets voor jou!

Adres: Apotekergata 5, 6004 Ålesund (Noorwegen)
Tel: +47 70 11 45 0
www.brosundet.no
post@brosundet.no

Meer informatie over de vuurtoren vind je op
lodging.uptake.com

ZEKER DOEN

Zomerskieën in Stryn

Het hele jaar door kan je in Stryn op de latten staan. De sneeuw is gedurende de zomer niet van dezelfde kwaliteit, maar biedt toch een voormiddag pure sneeuwfun.

Adres: Stryn Sommerski, Tonningsgata 16, 2. etg, Stryn (Noorwegen)
www.stryn.no

Hurtigruten

De Hurtigruten is een oude postboot die nog steeds van Bergen naar Kirkenes vaart en terug. De zevendaagse cruise brengt je langs de fjorden en de scherenkust tot aan de Russische grens. Het is ook mogelijk om maar een stukje van de route af te leggen. Ben reist mee van Geiranger naar Alesund, via de Geirangerfjord.

www.hurtigruten.com

Alesund is gebouwd op drie eilanden waardoor de zee en visserij heel belangrijk zijn. In het begin van de twintigste eeuw werd de stad verwoest door een brand. De recente opbouw heeft ervoor gezorgd dat Alesund een iets andere uitstraling heeft dan andere Noorse steden.

Voor meer informatie over je bezoek aan Alesund kan je terecht bij de toeristische dienst:
www.visitalesund-geiranger.com

XL Diner

XL, het restaurant van de Noorse tv-kok Ivar Breivik , heeft van klipvis zijn specialiteit gemaakt. Klipvis is typisch voor de streek rond Alesund. Het is een gezouten en gedroogde kabeljauw. Ivar reisde de hele wereld rond en verzamelde de meest authentieke recepten en bereidingen van de klipvis.

Adres: Skaregata 1, 6002 Ålesund (Noorwegen)
Tel: +47 70 12 42 53
www.xldiner.no

BOEKENTIPS

Marco Polo Noorwegen

Met de Insider Tips uit de reisgids Marco Polo Noorwegen wordt je reis nog leuker (ISBN 9789047505242).

www.wpg.be

Bergtochten in Noorwegen

Bergtochten in Noorwegen uit de reek Dominicus Adventure laat je kennismaken met de avontuurlijke kant van het land (ISBN 9025734855).

www.dominicus.info

Trotter Noorwegen

De Trotter is ideaal voor reizigers die Noorwegen op individuele basis willen ontdekken en meer willen weten over natuur, cultuur en de leukste bezienswaardigheden (ISBN 9020959565).

www.lannoo.be