Eén keer per jaar, gaat het bloed van de Noren sneller stromen: in de aanloop naar de Midzomernacht. Zij noemen het Sankthansaften of Jonsok. Het is het moment waarop de zon haar meest noordelijke punt ten opzichte van de aarde bereikt en niet meer onder de horizon verdwijnt.

Ben Roelants wil aan den lijve ondervinden hoe het is om te leven zonder nacht en reist naar het land van de fjorden, meren, trollen en zure haring: Nachteloos Noorwegen.
 
Deel 1: Op zoek naar de Noren

Ooit brandden ze onze huizen plat en namen ze onze vrouwen mee, maar vandaag zijn de Noren een vredelievend volk. Ze vonden zelfs de Nobelprijs voor de Vrede uit.

Voor zijn trip legt Ben zijn oor te luisteren bij de bewoners van Oslo. Hij is benieuwd naar hun kijk op hun eigen volk. Die mening kan alleszins tellen als referentie, want de helft van de Noren woont in de hoofdstad. Aan Ben om daarna Noordwaarts te trekken, waar de echte wildernis begint.

REPORTER: Ben Roelants
REGISSEUR: Marleen Waerzeggers

PRAKTISCHE INFORMATIE

Zelf zin om naar Noorwegen te reizen? Ontdek het zuiden van Noorwegen tijdens een zeventiendaagse reis met 2 volwassen en 2 kinderen.
Dat kan vanaf 1770 euro in het laagseizoen en vanaf 2170 euro in het hoogseizoen.
Typische Noorse vakantiehuisjes en ferry zijn inbegrepen in die prijzen.

Alle info over Noorwegen krijg je bij Nordic Info - De Noorwegenspecialist
Adres: Kasteelstraat 188, 9255 Buggenhout
Tel: +32 52 55 52 54
www.nordic.be
info@nordic.be

Meer info voor een trip naar het prachtige Noorwegen krijg je ook via Toerisme Noorwegen
www.innovationnorway.no
www.visitnorway.nl

Wil je rondreizen in Noorwegen, dan reis je best met je eigen wagen. De overzet vanuit Kiel kan je dagelijks maken met een cruiseschip van Color Line.
Alle info daarover op
www.colorline.com

LEUK LOGEREN

Halne Fjellstova

Logeren in een typisch berghotel kan in Halne Fjellstova. Eigenaars Liv en Anders nemen je graag mee uit vissen of op jacht in het vlakbij gelegen natuurgebied.

Adres: N5785 Vøringsfoss (Noorwegen)
Tel: +47 53 66 57 12
www.halne.no/en
halnefj@online.no

ZEKER DOEN

Fram Museum

Kom alles te weten over het rijke ontdekkingsleven van de Noren in het Fram Museum in Oslo.

Adres: Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo (Noorwegen)
Tel: +47 23 28 29 50
www.frammuseum.no

Rallarvegen

De Rallarvegen is de bekendste fietsroute van Noorwegen. Zo'n honderd jaar geleden werd hier de eerste spoorlijn tussen Oslo en Bergen aangelegd. Naast het spoorwegtraject vind je een mountainbikepad dat je langs prachtige plekken brengt.

Ben neemt de trein van Haugastol naar Finse en fietst dan terug naar Haugastol. Je kan ook voor andere tochten kiezen.

Alle info op
www.rallarvegen.com

Nærøyfjord

De Nærøyfjord is de smalste fjord van Noorwegen. Vanuit Gudvangen vertrekken er dagelijks meerdere overzetboten richting Kaupanger. Een tocht duurt zo'n twee uur en misschien spot je onderweg wel enkele dolfijnen of zeehonden.

Adres: 5747 Gudvangen (Noorwegen)

Norsk Bremuseum

Wat is een gletsjer? Hoe ontstaan ze? Waarom zijn ze blauw? In het Norsk Bremuseum krijg je aan de hand van proeven op een interactieve manier een antwoord op al je vragen.

Adres: 6848 Fjærland (Noorwegen)
Tel: +47 57 69 32 88
www.climatechannel.no
post@bre.museum.no

Icetroll

Meer zin voor avontuur? Dan laten ze je bij Icetroll op een actieve manier kennismaken met de Noorse natuurpracht. Ben kiest voor een dagtocht en gaat eerst kajakken om vervolgens te voet een gletsjer te beklimmen.
Icetroll biedt ook tal van andere tochten aan.

Alle info op
www.icetroll.com

BOEKENTIPS

Marco Polo Noorwegen

Met de Insider Tips uit de reisgids Marco Polo Noorwegen wordt je reis nog leuker (ISBN 9789047505242).

www.wpg.be

Bergtochten in Noorwegen

Bergtochten in Noorwegen uit de reek Dominicus Adventure laat je kennismaken met de avontuurlijke kant van het land (ISBN 9025734855).

www.dominicus.info

Trotter Noorwegen

De Trotter is ideaal voor reizigers die Noorwegen op individuele basis willen ontdekken en meer willen weten over natuur, cultuur en de leukste bezienswaardigheden (ISBN 9020959565).

www.lannoo.be