Chef-kok Sofie Dumont werd in 2009 uitgeroepen tot Lady Chef van het jaar en is ongetwijfeld zot van eten. Toch laat ze haar fornuis even voor wat het is en dompelt zich onder in culinair Londen.

Want daar is meer te vinden dan alleen maar fish & chips. Heel wat chefs laten er zich inspireren door lokale producten en blazen zo de traditionele gerechten nieuw leven in. Op de zondagsmarkt in Marylebone ontmoet Sofie lokale boeren en in La Fromagerie ontdekt ze de heerlijkste Britse kazen in een waar paradijs voor de kaasliefhebber. Vlees is er in Londen ook in overvloed: op Smithfield Market, de grootste vleesmarkt van Groot-Brittannië.

Het authentieke decor van Rules, het oudste restaurant van de stad, voert Sofie dan weer tweehonderd jaar terug in de tijd. Manager Ricky McMenemy vertelt haar enkele leuke anekdotes uit de rijke geschiedenis van het restaurant.

Van oud naar nieuw, Londen is ook dè plaats waar culinaire trends ontstaan. Sofie komt terecht in een pop-up restaurant. Dat zijn underground restaurants die hun gasten via Twitter of Facebook zoeken en op onbekende locaties plaatsvinden. Iets voor culinaire durvers.
 
Hip en trendy vindt Sofie ook bij Inamo. In dat restaurant staat het elektronisch tafellaken centraal. Met een druk op de knop bestelt Sofie alles wat ze lekker vindt en via de webcam neemt ze een kijkje in de keuken. Gerechten uit alle windstreken ontdekt Sofie dan weer in Brixton Village, op een echte multiculturele markt.

Na haar citytrip is Sofie er zeker vna: Londen blijft dé culinaire hoofdstad van West-Europa en je keert zeker niet met honger terug naar huis.

REPORTER : Sofie Dumont
REGISSEUR : Kat Steppe

PRAKTISCHE INFORMATIE

Heb je ook zin gekregen in een weekendje Londen, dan kan je voor meer informatie terecht bij Visit Britain:
www.visitbritain.com
www.visitbritainshop.com
www.visitlondon.com

Visit London heeft informatie over retaurants,pubs en markten op
www.visit.london.com/nl/uitgaan/restaurants

Met de eurostar kan je al vanaf 88 euro heen en terug naar Londen
www.eurostar.com


ETEN & DRINKEN

La Fromagerie

Kaas krijgt een andere dimensie in La Fromagerie. Patricia Michelson is gepassioneerd door kaas en vertelt er je graag alles over. La Fromagerie is elke dag open.

Adres: 2-6 Moxon Street, Marylebone, London W1U 4EW
Tel: +44 20 7935 0341
www.lafromagerie.co.uk
moxon@lafromagerie.co.uk

Rules

Stap eens binnen in het oudste restaurant van Londen. Het authentieke decor van Rules neemt je zo'n 200 jaar terug mee in de tijd. Je geniet er van heerlijk Britse gerechten of lekkere cocktails. Rules is elke dag open.

Adres: 35 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7LB
Tel: +44 20 7836 5314
www.rules.co.uk
info@rules.co.uk

Inamo

Heb je eerder zin in iets hip en trendy ,dan moet je zeker langsgaan bij Inamo. Je bestelt alles via je elektronische tafel. Leuk en eenvoudig, en het eten is er nog lekker ook. Inamo is elke dag open.

Adres: 134 - 136 Wardour Street, Soho, W1F 8ZP London
Tel: +44 20 7851 7051
www.inamo-restaurant.com
reservations@inamo-restaurant.com

ZEKER DOEN

Marylebone Farmers Market

Bezoek op zondagvoormiddag zeker de Marylebone Farmers Market. Boeren komen dan naar de stad om hun eigen producten aan de man te brengen. Je kan hier en daar een lekker hapje eten. Elke zondag tussen 10.00u. en 14.00u.

Adres: Cramer Street Car Park, Marylebone, London W1U 4EW
www.lfm.org.uk/markets/marylebone

Brixton Village

Londen is een multiculinaire stad en Brixton is daar een levend voorbeeld van. Brixton Village is een markt met voornamelijk Caraïbische invloeden. Je waant je er onmiddellijk op een exotische bestemming. De markt is er elke dag, behalve op woensdagnamiddag.

Adres: Granville Arcade, Atlantic Road, SW9 8PS London (vlakbij metro Brixton)
www.brixtonmarket.net

Brixtonconercopia

Er zijn tal van leuke eethuisjes in Brixton Village. Voor een kleine lunch raadt Sofie Brixtoncornercopia aan.

Adres: No 65, 4th Avenue, Brixton Village Market
brixtoncornercopia.ning.com

Smithfield Market

Voor een lekker stukje vlees moet je op Smithfield Market zijn, dat is dé vleesmarkt van Groot-Brittannië. Het beste moment om de markt te bezoeken is tussen 10.00u. 's avonds en 5.00u. 's ochtends. Open van maandag tot vrijdag.

Adres: 225 Central Markets, London EC1A 9LH
Tel: +44 20 7248 3151
www.smithfieldmarket.com
info@smithfieldmarket.com

Pop-up restaurants zijn een echte rage in Londen. Via sociale media als Facebook en Twitter kom je te weten waar er een pop-uprestaurant zal verschijnen. Die gaan van heel gewone etentjes in iemand zijn woonkamer tot exclusieve diners op speciale locaties.

Tip:
www.facebook.com (hier gaat Sofie eten)
www.eatwithyoureyes.net
 

BOEKENTIPS

Proef Londen

De beste recepten en adressen vind je in Proef Londen. Het boek is geen restaurantgids, maar een werk over eten en over de mensen die het bereiden en verkopen en er met liefde over vertellen. Elk adres is geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en sfeer (ISBN 9789021528731).

www.kosmosuitgevers.nl

Groene gids weekend Londen

Voor wie slechts één compacte stadsgids in zijn tas wil stoppen en toch geen enkele bezienswaardigheid of topadres wil missen, is de Groene gids weekend Londen onmisbaar (ISBN 9789020986655).

www.lannoo.be

100x Londen

100 bijzondere tips van Londenkenners en -liefhebbers staan in de gids 100x Londen (ISBN 9789020987515).

www.lannoo.be
 

Trotter City: Londen

Ben je opzoek naar de goedkoopste adresjes of de niet toeristsche plekken, dan trek je het best op pad met de Trotter City Londen (ISBN 978 90 209 93998).

www.lannoo.be