Het Lam Gods is aan een opknapbeurt toe en dus trekt Nic Balthazar naar Gent om een handje toe te steken.

Het schitterende staaltje kunst heeft een bewogen leven achter de rug: het reisde door heel Europa, werd in stukken gezaagd, de zij- en middenpanelen gingen even hun eigen weg, het overleefde nipt een brand en werd verschillende keren gestolen.

De diefstal van de Rechtvaardige Rechters, het paneel dat vandaag - na tachtig jaar! - nog altijd niet is teruggevonden, spreekt nog steeds tot de verbeelding van heel wat amateurdetectives. Geen wonder dus dat het werk dringend een restauratiebeurt kan gebruiken.

REPORTER & REGISSEUR: Nic Balthazar

PRAKTISCHE INFORMATIE

Lam Gods under construction

De restauratie van het Lam Gods zal in totaal vijf jaar duren. Tot 2017 kan je in het Museum van Schone Kunsten in Gent zien hoe de restaurateurs in drie fases telkens acht panelen onder handen nemen in hun glazen atelier.

Nic praat met Hélène Dubois, een van de acht restaurateurs die het Lam Gods nieuw leven inblazen, over haar passie voor het schilderij. De panelen die in latere fases worden aangepakt, blijven ondertussen te bewonderen achter kogelvrij glas in de Villakapel van de Sint-Baafskathedraal.

* Museum van Schone Kunsten

Maak de restauratie tot 2017 live mee in het MSK.

Adres: Fernand Scribedreef 1, Citadelpark, 9000 Gent
Tel: +32 9 240 07 00
www.mskgent.be

Tijdstip: van dinsdag tot vrijdag van 10.00u. tot 18.00u.

In het weekend kan je de panelen die gerestaureerd worden in het atelier zien, maar zijn de restaurateurs niet aan het werk. Toegang tot het restauratieatelier is inbegrepen in het toegangsticket van het MSK.

* Sint-Baafskathedraal

De zestien panelen die pas in een later stadium aan bod komen, zijn ondertussen te bekijken in de Villakapel in de Sint-Baafskathedraal.

Adres: Sint-Baafsplein, 9000 Gent
Tel: +32 9 269 20 45
www.sintbaafskathedraal.be

* Caermersklooster

Voor de volledige Lam Godservaring kan je ook een bezoekje brengen aan het Caermersklooster. De vaste tentoonstelling vertelt je meer over de geschiedenis, de betekenis en de gebruikte technieken van het Lam Gods; in de wisselende tentoonstelling wordt elk halfjaar een ander aspect van het werk belicht.

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Adres: Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent
Tel: +30 9 269 29 10
www.caermersklooster.be

ZEKER DOEN

Wie graag goed voorbereid naar het restauratieatelier vertrekt, kan op voorhand wat onderzoek doen op de website Closer to Van Eyck, een prachtige website met hoge resolutiebeelden van het Lam Gods.

Vergelijk het werk met infrarood- en X-raybeelden ervan en ga net als de restaurateurs op zoek naar donkere vlekken die wijzen op latere restauraties. Zoom net als Nic en Hélène zeker even in op de ogen van Joos Vijd, daar kan je goed zien dat de gebroeders Van Eyck tijdens het schilderen nog aanpassingen hebben aangebracht.

closertovaneyck.kikirpa.be