Een wereldtentoonstelling in Gent? Wie had dat ooit gedacht in de beginjaren van de twintigste eeuw? Erika Van Tielen verkent het Gent van toen met rasechte Gentenaars Peter Jacobs en Erwin De Decker.

1913. Het jaar van het Gentse succesverhaal. Overblijfselen van dit groots gebeuren zijn nauweljks nog zichtbaar doordat enkele maanden later er plots Duits bezoek aan de deur stond en de oorlog uitbrak.

Auteurs Peter Jacobs en Erwin De Decker vertellen in hun boek Wandelen door Gent 1913-1918 hoe Gent tot wereldstad uitgroeide, hoe het was onder Duits bewind en welke invloed dat alles had op de Oost-Vlaamse hoofdstad van nu.

REPORTER: Erika Van Tielen
REGISSEUR: Marleen Waerzeggers

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het hele jaar door begeeft Gent zich in de feestsfeer. Voor meer informatie over de vele evenementen en tentoonstellingen rond dat eeuwfeest kan je terecht bij de Dienst Toerisme Gent.

Adres: Infokantoor Visit Gent Oude Vismijn, Sint-Veerleplein, 9000 Gent
Tel: +32 92 66 56 60
www.visitgent.be
visit@gent.be

LEUK LOGEREN

* Hostel Uppelink

Uppelink: oud Vlaams-Brabants woord dat verwijst naar een kussen dat men deelde met twee. En dat is precies het succesconcept van Hostel Uppelink: met anderen onder één dak en één kamer vertoeven in hartje Gent.

Gelegen aan de Sint-Michielshelling, biedt Hostel Uppelink betaalbare en stijlvolle kamers aan in een prachtig historisch pand. Het uitzicht over de beroemde torens vanuit de kamers is volgens burgemeester Daniël Termont alleen al 35 euro waard. In het laagseizoen ligt historisch Gent zelfs al vanaf 22 euro per persoon aan je voeten.

Adres: Sint-Michielsplein 21, 9000 Gent
Tel: +32 92 79 44 77
www.hosteluppelink.com
info@hosteluppelink.com

ETEN & DRINKEN

* Stadscafé Belfort

Onder de 'Schapenstal' ligt het pittoreske stadscafé Belfort waar je geniet van een heerlijk ontbijt.

Adres: Emile Braunplein 40, 9000 Gent
Tel: +32 92 25 60 05
www.belfort-stadscafe.be
info@belfort-stadscafe.be

ZEKER DOEN

* Historisch centrum en Stadshal Gent

Voor de wereldtentoonstelling werd het historische centrum volledig gerenoveerd. Het resultaat mag er zeker zijn. Sinds oktober 2012 vind je de nieuwe stadshal op het Emile Braunplein, waar veel culturele evenementen worden georganiseerd. De moderne stadshal heeft al voor veel controversie gezorgd: zak af naar de Oost-Vlaamse hoofdstad en oordeel zelf.

Adres: Emile Braunplein / Sint-Michielshelling / Graslei / Veerleplein
 

* Station Gent-Sint-Pieters

Dagelijks passeren honderden reizigers de inkomhal van station Gent-Sint-Pieters zonder het indrukwekkende plafond op te merken. Dankzij de wereldstentoonstelling kwam de opbouw van het stationsgebouw in een stroomversnelling zodat dit Moors Paleis ook stond te schitteren in 1913.

Het honderdjarig bestaan werd al gevierd met stoomtreinritten en de verkoop van spoorwegzegels. In de zijgangen kan je nog een kleine tentoonstelling bezichtigen over het eeuwfeest van Gent-Sint-Pieters.

Adres: Koningin Maria Hendrikplein 1, 9000 Gent
Tel: +32 92 41 24 11
www.projectgentsintpieters.be
 

* Modernisme: Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930) - tentoontstelling in het Museum voor Schone Kunsten

Nog tot 30 juni kan je in het Gentse Museum voor Schone Kunsten terecht voor de grootste overzichtstentoonstelling van de afgelopen twintig jaar. Belgische kunstenaars moesten niet onderdoen voor Mondriaan of Picasso, zoveel wordt duidelijk in deze tentoonstelling over het modernisme.

Adres: Ferdinand Scribedreef 1, Citadelpark, 9000 Gent
Tel: +32 92 40 07 00
www.mskgent.be
museum.msk@gent.be
 

BOEKENTIPS

* Wandelen door Gent 1913-1918: Van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog

1913 is waar het succesverhaal begint met de wereldtentoonstelling in Gent. Ook de vier oorlogsjaren beleef je mee vanop de eerste rij door de vele foto's en getuigenissen van rasechte Gentenaars en tijdelijke Duitse inwoners. Dit boek van Peter Jacobs en Erwin De Decker toont je welke sporen nog steeds zichtbaar zijn en hoe het hedendaagse Gent door deze belangrijke jaren is gevormd (ISBN: 9789401404068).

www.gent1913-1918.be
www.lannoo.be

* Ives Maes - The Future Of Yesterday

In dit boek verkent kunstenaar Ives Maes de architecturale restanten van monumenten en paviljoenen van verschillende wereldtentoonstellingen. Zijn foto's worden aangevuld met teksten over de geschiedenis van deze in glorie vergane wereldtentoonstellingen (ISBN: 9789461300867).

www.wpg.be