Twee reporters en vijf avonturiers hebben een doel: drie weken lang rondtrekken dwars door de Afrikaanse bush. Overgeleverd aan de ongerepte natuur en haar ontembare schoonheid.

Saartje Vandendriessche en Thomas Vanderveken leggen hun tocht in de deskundige handen van driver Alfie. Hij loodst hen in zijn monstertruck over onverharde wegen en grillige landschappen.

Kim, Cédric, Hilde, Patrick en Gilbert zijn hun reisgenoten. De vijf Vlamingen, de zelfverklaarde 'big five', schreven zich in voor wat de reis van hun leven zou worden. Ze gaan op zoek naar het kloppend hart van de Afrikaanse cultuur. De bewoners van de jungle. En uiteindelijk een glimp van de échte big five.

Deel 3

Tanzania heeft op vlak van natuurparken evenveel te bieden als Kenia. De desolate landschappen van het natuurpark Serengeti slaan de groep met verstomming. Toeristen zijn erop gebrand de big five (leeuw, olifant, neushoorn, luipaard en buffel) te zien, maar het uitgestrekte niemandsland van de Serengeti biedt zoveel meer wat de moeite waard is. Giraffen, nijlpaarden, bavianen en impala's grazen onverstoorbaar verder als de truck voorbij davert.

Driver Alfie loodst zijn truck probleemloos langs stoffige wegen naar een poel, waar een grote groep leeuwen ligt te rusten. Niet veel later komt een nieuwsgierige olifant dichterbij om te zien wie zijn territorium binnengekomen is.

Niet enkel de fauna en flora is de moeite waard in Tanzania. Een bezoek aan een traditioneel Masaidorp leert veel over de leefwijze van deze nomadische stam.

De ultieme afsluiter van de reis wacht bij de door Unesco erkende Ngorongorokrater. Het is een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. De krater is een van de enige plaatsen ter wereld waar neushoorns nog in het wild leven. Het is de enige dier van de big five dat nog ontbreekt op de expeditie. Vooral Thomas is erop gebrand om deze zeldzame en bedreigde kolos te zien. Heeft de groep het geluk aan hun kant? En zal Thomas toch oog in oog kunnen staan met een neushoorn?   

REPORTERS:  Saartje Vandendriessche & Thomas Vanderveken
REGISSEUR: Thomas Vanderveken

PRAKTISCHE INFORMATIE

Drifters kampeersafari's in kleine groepen zijn mogelijk in oostelijk en zuidelijk Afrika. Jaarlijks zijn er honderden gegarandeerde afreizen met overland trucks. De reizen zijn bedoeld voor een dynamisch, internationaal publiek tussen 18 en 55 jaar. In de prijs is alles inbegrepen: volpension, safari's, excursies en inkomgelden.
 
De 14-daagse Kenia-Tanzania tour met overland truck kan vanaf 2500 euro (alle maaltijden onderweg, inkomgelden in de parken, excursies, safari’s, overnachtingen, transfers en rechtstreekse vluchten inbegrepen).
Je kan Kenia en Tanzania ook verkennen met privéchauffeur en verblijf in comfortabele lodges.

Alle info over de beste rondreizen vind je volgende websites:

Voor comfortabele tot echt luxueuze rondreizen in oostelijk en zuidelijk Afrika, individueel of in kleine groepjes
www.livetotravel.be

Voor avontuurlijke budgetreizen in kleine groepjes in oostelijk en zuidelijk Afrika
www.drifters.be

Brussels Airlines vliegt 4 keer per week naar Nairobi.

Je hebt een internationaal paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Zowel voor Kenia en Tanzania heb je ook een visum nodig.
- Het visum voor Kenia kan je op de luchthaven kopen (tussen de 20 en 40 euro) of via de ambassade in Brussel.
- Het visum voor Tanzania moet je 4 weken voor vertrek regelen via de ambassade
in Brussel.

De adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe veranderen af en toe, dus neem contact op met je huisarts of met het Tropisch Instituut voor de meest accurate informatie.

Als reisbestemming zijn Kenia en Tanzania het hele jaar door een uitstekende keuze. Ondanks de ligging rond de evenaar is het in beide landen nooit extreem warm. Overdag loopt de temperatuur op tot 25°C à 30°C, 's ochtends kan het fris zijn en 's avonds koelt het af tot 10°C tot -15°C afhankelijk van de hoogte.

Het hoogseizoen loopt van juli tot en met augustus met als hoogtepunt de grote migratie van de wilde dieren. Het regenseizoen is van april tot mei, dan is het ook minder druk in de parken en is
de kans groter om leeuwen en luipaarden te observeren.

DE KANDIDATEN

Cédric Mallé (25) is de jongste van de groep en houdt van avontuurlijke reizen. Deze kinesist staat te popelen om het zwarte continent aan zijn reispas toe te voegen.
Voor Gilbert Martens (63) was het een droom om naar Afrika te reizen en voor het eerst een wild luipaard te zien.
Kim Van Gele (31) heeft een speciale band met Afrika. Ze is heel bedreven in de Afrikaanse dans en zapt graag naar natuurdocumentaires.
Patrick Sierens (48) verbleef als arts al een tijd in Afrika, maar had destijds niet echt de tijd om op safari te gaan.
Hilde Baerten (46) ging lang geleden al eens op safari, maar staat te popelen om Kenia verder te ontdekken.

ZEKER DOEN

* Serengeti
Serengeti is het oudste nationale park van Tanzania. Het wordt door UNESCO erkend als Werelderfgoed. De naam betekent 'eindeloze vlakte'. Net als in de Masai Mara heb je hier een goede kans om veel wildlife te zien.
www.serengeti.org

* Ngorongoro
De Ngorongorokrater is beschermd door UNESCO. De krater is een van de enige plekken waar je de zwarte neushoorn kan spotten. Daarnaast komen er grote mannetjesolifanten voor, net zoals hyena's, luipaarden, cheeta’s, buffels, Afrikaanse antilopen, elandantilopen, gevlekte hyena's en meer dan honderd vogelsoorten, waaronder de flamingo.
www.ngorongorocrater.org

* Arusha
Arusha is een levendige stad in het Noorden van Tanzania. Vlakbij de stad ligt de Kilimanjaro. Saartje en Thomas bezoeken in de buurt van de stad een traditioneel Masaidorp.

EXTRA VIDEO

In Arusha, een levendige stad in het noorden van Tanzania, bezoekt de expeditie een plaatselijk schooltje mét een Vlaamse band. Vijf Vlaamse vrienden richtten de vzw iThemba op.

‘iThemba’ betekent ‘hoop’ in het Xhosa, één van de Zuid-Afrikaanse talen. De organisatie zet zich in voor beter onderwijs voor economisch zwakkeren in Afrika. 
Eind 2009 bezochten ze een schooltje in Arusha en beslisten ze de schouders onder het project te zetten. Klaslokalen werden heropgebouwd, schoolboeken aangekocht en elektriciteitsvoorzieningen werden aangelegd. Zo willen ze Afrikaanse kinderen de kans bieden op een betere toekomst.

* VZW iThemba

VZW iThemba werd in 2006 opgericht door enkele Vlaamse vrienden.
Jaarlijks wordt in Brasschaat een galabal georganiseerd om geld in te zamelen. De volgende editie vindt plaats op 16 maart 2013. De organisatie heeft geen wervingskosten, dus alle giften gaan integraal naar het project. Een gift kan op de rekening
BE35 3630 0605 2537 - BBRU BeBB op naam van iThemba vzw.

Alle info over het project krijg je via
Adres: Minister Delbekelaan 54, 2170 Merksem
Miguel Van Hoof +32 495 53 18 22
www.ithemba.be
ithemba@skynet.be

* Onsea House / Machweo wellness retreat and fine dining

Dirk Janssens, een van de voortrekkers van iThemba woont in Arusha. Hij baat vlakbij het schooltje een luxueuze guesthouse met wellnessfaciliteiten uit. Zijn schoonbroer Axel staat in voor de voortreffelijke keuken.

Alle info via
www.machweo.com
www.onseahouse.com

BOEKENTIPS

* Kenia: een leidraad voor gewoonten en etiquette
De gids is geschreven voor reizigers die de waarden en opvattingen willen begrijpen van de mensen die ze ontmoeten. Je krijgt info over religie, wat je wel/niet mag doen, waarden en opvattingen (ISBN: 9789038918341).
Uitgegeven bij Cultuur Bewust

* Marco Polo: Kenia
Marco Pologids geeft gebalde en gestructureerde info over je reisbestemming. Vooraan in de gids vind je een lijst met aanraders (ISBN: 9789041016188) .
Alle info bij www.capitool.nl