De kabeljauwen in onze Noordzee verdwijnen, maar onze vissers halen nu wél inktvis en zeepaardjes op. En Japanse oesters overwoekeren onze havens. In totaal zijn de laatste jaren al 70 exotische dieren en planten opgedoken. Reder Willy Versluys, al 35 jaar in de visserij, ziet de gevolgen: “Ik heb al veel vissen zien gaan en komen. Zo vangen we nu steeds meer zeebaars, steenbolk en pieterman. Soorten die we vroeger veel minder zagen.”

De Noordzee warmt op, en dat merk je ook op het strand. De langwerpige, Amerikaanse zwaardscheden zijn zowat de meest voorkomende schelpen aan onze kust. Voor 1989 waren ze nochtans nooit te zien bij ons. “De temperatuur van het zeewater is al één graad gestegen,” vertelt marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). “Dat lijkt weinig, maar voor de fauna en flora in zee is dat veel. De Noordzee is één van de snelst opwarmende zeeën ter wereld.”

Door het warmere water stijgt ook de zeespiegel: 20 centimeter de voorbije 80 jaar. “Iets om ons zorgen over te maken,” zegt Seys. “Het wordt stilaan tijd dat we ons bezinnen. Voor onze vissers kan de opwarming nieuwe opportuniteiten betekenen, maar als de zeespiegel blijft stijgen, loopt een groot deel van ons kustgebied onder water.”

donderdag 10 mei 2012