Stroomstootwapens, pepperspray, traangas. Op het internet kan je makkelijk niet-dodelijke wapens vinden en kopen, waarmee je iemand schokken tot één miljoen volt kan toedienen. Maar ook in onze buurlanden kan je dat blijkbaar makkelijk aankopen voor enkele tientallen euro’s. Dat kon Koppen zelf vaststellen, ook al zijn het bezit en het gebruik verboden. Alleen de politie mag er, onder strikte voorwaarden, gebruik van maken.

Maar gewoon al eens de krant openslaan doet iets helemaal anders vermoeden. Neem nu Yelka Maerevoet (16), die vorig jaar het slachtoffer werd van een aanval met een stroomstootwapen. “Ik ben met zware hartkloppingen in het ziekenhuis terechtgekomen.” De daders waren vermoedelijk jongeren die aan het spelen waren met een stun gun. “De pijn is enorm, nu ben ik hersteld maar ik voel me op straat geen moment meer veilig.”

“Die wapens komen ongecontroleerd op de markt, en ze zijn ook veel gevaarlijker dan iedereen denkt,” zegt Eva Berghmans van Amnesty International. Neem nu het gebruik van pepperspray. Anderhalve maand geleden werd Carlos Van Crombrugghe uit Deinze thuis overvallen door vier gemaskerde mannen. “Ik was helemaal verblind door hun pepperspray, ik kon amper nog ademen. Het voelde alsof ik per ongeluk tabasco gebruikt had als oogdruppeltjes.”

donderdag 8 december 2011