ANTWERPEN-NOORD: LEVEN TUSSEN DE DRUGS

Drie drugsdeals op een paar minuten tijd. In beeld. Je hoeft in de Antwerpse Diepestraat niet lang te filmen voor je het probleem ziet. Dit deel van Antwerpen-Noord wordt overspoeld door dealers en junkies. De stad erkent het probleem, maar staat vrij machteloos. De oorspronkelijke bewoners trekken weg als ze dat financieel kunnen, zeker de gezinnen met kinderen. Koppen kampeerde een paar dagen in de wijk en registreerde.

Een weekje geleden werden we bij Koppen gecontacteerd door enkele bewoners uit Antwerpen-Noord. Een verhaal over drugsdealers, vandalisme en intimidatie. “Elke buurt zal wel zijn problemen hebben, maar wij hebben ze hier allemaal,” zegt Charles Van Dijck. Hij woont al 25 jaar in wat ooit een bloeiende winkelbuurt was. “In deze wijk worden vooral hard drugs gedeald, zoals heroïne en cocaïne. Als bewoner word je daar voortdurend mee geconfronteerd.”

Het probleem concentreert zich vooral in en rond de Diepestraat. Amper 1300 meter verwijderd van de Meir, maar dé bevoorradingsplaats bij uitstek voor gebruikers. We laten hier enkele dagen een verborgen camera draaien. De beelden maken duidelijk hoe de dealers te werk gaan: vliegensvlug en uiterst goed georganiseerd. Met behulp van hun runners leveren ze hier gelijk welk spul. Het levert een schrijnend beeld op van het leven in een wijk met een drugsprobleem.

Reportage: Thomas Van den Bossche en Katrien Van der Slycken