“Bier brouwen is zoals koken, maar dan voor mannen. Je hoeft er helemaal geen chemicus voor te zijn,” zegt Hans Jenssen, een fervent hobbybrouwer. Zijn bier werd in 2010 uitgeroepen tot beste Vlaamse hobbybier. De volgende stap is het eigen bier commercialiseren: dat kan tegenwoordig ook via een brouwerij, zoals brouwerij ANDERS. Vier maanden al wordt hier bier op maat gemaakt en is de vraag nauwelijks bij te houden.

Sandra Mannaerts klopte bij brouwerij ANDERS aan met het recept van haar overleden vader. De blonde trippel luistert naar de naam Nivoo en wordt volgende week gelanceerd. “Ik denk dat mijn vader nu in de hemel zit te lachen. Wij hebben zijn droom waargemaakt.” Bier is populair, zelf bier brouwen of laten brouwen is dat nu ook alsmaar meer. Jaarlijks komen er tien nieuwe kleine brouwerijen bij. 

De reden voor het opleidingscentrum Syntra om drie jaar geleden met een cursus zytologie te beginnen in Hasselt en Roeselare. Biersommelier zeg maar. De lessen zijn zo in trek dat iedereen die naar de bierklas wil, meteen op een wachtlijst terechtkomt. “De cursus is geen excuus om elke week pintjes te drinken. Want wat we hier leren over bier, kom je aan de toog niet te weten,” zegt één van de vijftig enthousiaste leerlingen.

donderdag 12 april 2012