We delen muziek. We delen fietsen. En naar het voorbeeld van de actrices Nicole Kidman en Naomi Watts delen sommige vrouwen ook hun garderobe. We delen steeds meer met steeds meer mensen. Parkeerplaatsen bijvoorbeeld. En auto’s ... “Samen zijn we gewoon goedkoper,” zegt Rik Hancké, één van de 5.500 autodelers in Vlaanderen. “Meer mensen moeten zich ervan bewust zijn dat bezit niet altijd nodig is. Per jaar geven wij 30% minder uit aan autokosten.”

Naast autodelen en cohousing worden ook coworking - samen een werkplek delen - en couchsurfen steeds populairder. Couchsurfen doen reizigers die op zoek zijn naar een alternatief voor een hotelkamer. Het bed of de ‘couch’ bij mensen thuis. “Je ziet echt een evolutie van eigendom naar gebruik,” zegt trendwatcher Tom Palmaerts van Trendwolves. “Je moet het niet meer hebben, je kan het ook delen. In crisistijden zullen we dat steeds meer doen.”

Het ultieme delen vinden we in Vinderhoute, daar leven 17 gezinnen samen. “Wij hebben allemaal ons eigen huis, maar in ons gemeenschappelijk paviljoen doen we zoveel mogelijk samen: eten, wassen en werken,” vertelt Federico Bisschop, die meedoet aan het grootste cohousingproject in Vlaanderen. “Buiten hebben we een grote tuin en willen we een zwemvijver aanleggen. De kinderen vinden het fantastisch om er samen in te spelen.”

donderdag 23 februari 2012