"Ik herinner me mijn vader als een monster. Tientallen keren heb ik gezien hoe hij op mijn moeder zat met de handen rond haar keel." Ann groeit op in een gezin met een gewelddadige vader. Wanneer hij gedronken heeft, is hij extreem agressief. Pas na 40 jaar huwelijk verlaat Anns moeder haar man voorgoed.

"Iedereen in het dorp wist het, maar niemand zei iets,” vertelt Ann. En daarom zwijgen zoveel slachtoffers van familiaal geweld. Uit angst, sociaal isolement of omdat ze denken niet au serieux te zullen worden genomen. Daarom lanceerde de Vlaamse regering een nieuw centraal telefoonnummer: 1712. Een team van gespecialiseerde medewerkers volgt vragen en meldingen over alle soorten van geweld en misbruik op.

"Er is zeker een leven na huiselijk geweld,” zegt Karen. "Alleen, je hebt het zelf in de hand, jij beslist wanneer het genoeg is geweest." Zij verbrak vorige zomer haar relatie van 16 jaar met de vader van haar 5 kinderen. Al die tijd vernederde en sloeg hij haar. "Ik had het gevoel dat ik nergens naartoe kon. Ik dacht dat ik op straat zou staan.”

donderdag 22 maart 2012