Zondag bereikt de wielergekte in Vlaanderen opnieuw een hoogtepunt met de Ronde van Vlaanderen. In de wielerschool in Ronse zijn de zowat 60 leerlingen elke dag wielergek. “Iedereen heeft hier als grote droom: wielerprof worden,” vertellen Lisa en Laurens. “Maar we beseffen dat maar weinigen de absolute top zullen bereiken.”

Wie dat wél lukte, is ex-leerling Thomas De Gendt. Onlangs schitterde hij nog in de rittenkoers Parijs-Nice. Een andere ex-leerling van de wielerschool, Kevin Desmedt, haalde het net niet. “Ik heb dicht bij een profcontract gestaan, maar om medische redenen ben ik er niet geraakt.” Kevin is nu wel mecanicien bij wielerploeg Omega Pharma-Quick Step waar hij aan de fietsen van toprenners Tom Boonen en Sylvain Chavanel mag sleutelen.

Dat sleutelen leerde Kevin Desmedt ook op de wielerschool. “We hebben hier veel tijd om te trainen,” zeggen Laurens en Lisa. “Maar we krijgen ook een beroepsopleiding fietshersteller. Zo hebben we toch al een diploma.” Als die profcarrière niet lukt, hebben de leerlingen zo een alternatief in het wielerwereldje achter de hand.

donderdag 29 maart 2012