“Meestal ben ik een leuke jongen maar soms ben ik een monster,” zo vat Dirk Tanghe, de gevierde theaterregisseur, zijn leven samen. Dirk heeft een bipolaire stoornis of – wat meer mensen kennen – hij is manisch depressief. “De ene dag springt hij uit de band, de volgende dag is hij futloos,” getuigt Sjoerd (23), zijn zoon. Sjoerd draaide een documentaire over zijn vader, over de enorme ups en downs, die nu onder controle zijn door zware medicatie.

Volgens vzw ‘Ups en Downs’ krijgt ongeveer 5 à 6% van de Belgen te maken met een bipolaire stoornis. Ook bij Jean Torbeyns werd 12 jaar geleden de diagnose gesteld. “In mijn manische fases speelde geld geen rol en maakte ik 800.000 Belgische frank schulden.” Nu leeft Jean al jaren een vrij stabiel leven dankzij de medicatie die hij neemt. Toch blijft hij bang dat het ooit opnieuw mis zou gaan.

En toch is een normaal leven goed mogelijk. Dat bewijst de bipolaire Sofie, die werkt als psychologe. Haar collega’s en zijzelf hebben intussen leren leven met haar ups en downs. “Soms zijn we jaloers op haar gedrevenheid en de snelheid waarmee ze werkt. Maar er zijn ook momenten dat Sofie het heel moeilijk heeft.” Gelukkig kan Sofie op heel wat begrip rekenen.

www.upsendowns.be
www.sad.be/tegek
Een fragment van de documentaire van Sjoerd Tanghe kan je bekijken op www.vimeo.com

donderdag 29 maart 2012