Veel verzorging vraagt een kip niet, maar aan het hok besteed je best wel wat aandacht.

afvalfabriekjes
Aan één kip heb je al leuk gezelschap maar wil je je hele gezin van eitjes voorzien, dan heb je er drie nodig. Reken per kip op een vierkante meter binnenhok en twee vierkante meter buitenruimte. Geef je kippen elke dag een handjevol graan en vers water: vier kippen drinken makkelijk een liter per dag. Verwen ze met grasmaaisel en keukenrestjes, met uitzondering van dierlijk afval. Op een jaar smult één kip makkelijk vijftig kilo afval op.

proper hok
Zorg in het hok voor een rustig hoekje waar kip haar ei kan leggen. Slapen doen kippen op een stok: een afgeronde pannenlat is prima. Geef het hok regelmatig een schoonmaakbeurt, haal de mest weg en leg vers hooi of een laag houtkrullen. Rode vogelmijten of bloedluizen maken het je kippen lastig; bestrijd ze door de kieren van het hok en de uiteinden van de zitstokken te besproeien met een biologisch product tegen deze parasieten.

antivos
Bescherm je kippen tegen vossen en marters en sluit elke avond het hok zorgvuldig af. Dat kan ook automatisch, met een deurtje of minirolluik met een lichtsensor of timer. Een alternatief is om je ren te beveiligen, met een draad van minstens 1,80 meter hoog en veertig centimeter onder de grond - vossen zijn immers ook fikse gravers.

meer tips voor een vosveilig kippenhok: www.vogelbescherming.be
automatisch rolluik: www.antifox.be
draad kippenhok: www.betafence.be
product tegen bloedmijten: www.edialux.be

zondag 8 april 2012