stap twee: de bodem
Weet jij op welke bodem je tuiniert? En of het er in de winter niet te nat is? Alleen in een vruchtbare, niet te natte grond kweek je succesvol groenten.

waterstand
In een moestuin waar het water te lang blijft staan, rotten je groenten. Meet de waterstand: graaf een put van een spade diep, giet er een emmer water in en wacht. Als het water 's anderendaags weggesijpeld is, kan je er met een gerust hart groenten zaaien en planten.

grond ontleden
Zand of klei herken je vrij snel, maar wil je weten of je grond arm of rijk is, zuur of kalkrijk, dan moet je laten analyseren. Veel hoeft dat niet te kosten: voor 71,21 euro stuurt de Bodemkundige Dienst van België je een grondontledingspakket toe. Graaf kriskras in je moestuin, op vijfentwintig verschillende plaatsen, een kleine spade diep. Neem telkens een handjevol grond en doe het in een emmer. Meng goed door elkaar en vul er het testzakje tot de helft mee. Doe je doos op de post. Na drie weken ontvang je een gedetailleerd rapport over de zuurgraad en het humusgehalte van je tuin, met advies. Zo weet je precies wat je grond tekort heeft en hoeveel je van wat moet bijgeven: extra kalk of mest, bijvoorbeeld.

kalk
Kalk strooi je in de herfst, zo heeft je bodem ruim de tijd om die op te nemen. Bemesten doe je achteraf, of in het voorjaar. Geef nooit kalk en meststoffen tegelijk, daardoor vervliegt een deel van de nuttige stikstof. Tuinier je op heel zure grond, dan moet je elk jaar bijkalken.

materiaal
Investeer één keer in goed tuinmateriaal en koop een degelijke hark, schoffel, spade, spitvork en plantschopje voor je moestuin. Laat je niet verleiden tot een goedkope set: je materiaal moet jarenlang meegaan. En met een goede spade is het beslist een stuk makkelijker spitten.

Meer weten over het beginnen van een moestuin? Bekijk dan zeker de andere stappen.

Bodemkundige Dienst van België: www.bdb.be
natuurlijke tuinproducten: www.naturen.be

zondag 9 september 2012