bereidingstijd: 90 minuten (incl. beslag afkoelen) | aantal personen: 4

Dit is zo’n typisch receptje waar iedereen goedgezind van wordt. Er bestaan duizenden redenen om wafeltjes te bakken. Ze smaken lekker op elk moment van de dag en je kunt er om het even wie mee verrassen. Bewaar de wafels in een afgesloten koekentrommel en trakteer jong en oud op zo’n klassieke lekkernij.

extra materiaal:

  • een keukenmachine (menghulpstuk voor deeg: de “K”)
  • een wafelijzer
  • een rooster om de wafels af te laten koelen
  • een koekendoos

Dit gerecht kan je op tafel zetten vanaf €2,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

het beslag:

  • 500 g patisseriebloem
  • 400 g boter
  • 300 g suiker (optie: waarvan 1/3 vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 1⁄2 koffielepel bakpoeder
  • 1 eetlepel puddingpoeder vanille
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje zout

bereiding

het beslag:

  • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Begin met de boter.
  • Zet een kookpot op een laag vuur en smelt hierin de boter. Het is niet de bedoeling dat de boter kleurt, dus hou dit in de gaten.
  • Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de bloem en de suiker.
    Tip: Je kan 1/3 van de klassieke kristalsuiker vervangen door vanillesuiker.
  • Voeg ook het bakpoeder toe en het puddingpoeder (poeder voor vanillepudding).
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap uit elke helft de vanillezaadjes. Doe de vanille bij het bloemmengsel.
  • Voeg ook een snuifje zout toe.
  • Plaats de mengkom op de keukenmachine en laat ze draaien op lage snelheid. Gebruik het “K”-vormige menghulpstuk om het beslag te bereiden.
  • Breek de eieren één voor één in de kom tot je een egaal beslag verkrijgt.
  • Laat de machine een minuutje draaien en schenk er vervolgens de gesmolten boter bij.
  • Laat de machine nog een minuut draaien, tot je het perfecte wafelbeslag krijgt.
  • Stort het wafelbeslag in een schaal en zet het minstens een uur in de koelkast. Het beslag moet opstijven. (De uitgespatelde mengkom zal vast wel liefhebbers vinden die de restjes vers beslag lusten...)

de wafels bakken:

  • Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand.
  • Haal het beslag uit de koelkast en schep er met een eetlepel een balletje uit. (Reken ong. 40 g beslag per wafel.)
  • Leg twee balletjes beslag naast mekaar in het wafelijzer en bak ze tot twee goudbruine wafeltjes. Gebruik een (prik)vork om de wafels uit het ijzer te halen.
  • Leg de gebakken wafels op een rooster zodat ze kunnen afkoelen. (Hoewel: zo’n warm versgebakken wafeltje is natuurlijk ook bijzonder lekker...)
  • Bewaar de wafels in een afgesloten koekentrommel.