bereidingstijd: 150 minuten (incl. 2 uur gaartijd voor de stoofschotel) | aantal personen: 4

Misschien zijn varkenswangen voor veel mensen nog een onbekend product, maar ze zijn zeer de moeite om uit te proberen. Het zal wellicht niet bij die ene keer blijven, want het vlees is smaakvol en boterzacht als je het gebruikt in een stoofschotel. Jeroen serveert frieten bij deze stoofschotel met een lekker biertje.

extra materiaal:

  • een eindje keukentouw
  • een frietketel met Ossewit
     

Wellicht zal je het vlees moeten bestellen. Vraag aan de slager om de varkenswangen alvast te ontvliezen.

Leg de varkenswangen op voorhand uit de koelkast. Laat het vlees even op kamertemperatuur komen. Zo heb je minder kans dat het teveel vocht verliest tijdens het bakken.
 

Dit gerecht kan je op tafel zetten vanaf €5,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

voor de stoofschotel:

  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 1 witte boterham
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 4 flesjes Rodenbachbier (of gelijkaardig)
  • boter
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)
  • 1 kruidnagel
  • peper
  • zout
  • 1 kg varkenswangen (ontvliesd)

voor de frieten:

  • 1 kg grote frietaardappelen (bv. bintje)
  • zout

voor het witloofslaatje:

  • 4 stronkjes witloof
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 scheutje natuurazijn
  • peper
  • zout

bereiding

voor de stoofschotel:

  • Pel de uien en versnipper ze. Pel de look en plet het teentje tot pulp.
  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
  • Stoof de stukjes ui en de geplette look in de hete boter.
  • Snij de varkenswangen in stukken. (Ter grootte van stukken klassiek stoofvlees.)
  • Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
  • Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout.
  • Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerdere beurten.
  • Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui.
  • Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
  • Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.
  • Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.
  • Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.
  • Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.
  • Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur.
  • Bereid de frieten en het slaatje pas wanneer het vlees al een dik uur gestoofd heeft.
  • Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.

voor de frieten:

  • Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Een ideale Belgische friet is 13 mm dik.
  • Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.
  • Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.
  • Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij ‘pocheer’ je de aardappelstukjes tot ze vanbinnen gaar zijn.)
  • Laat de frieten koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
  • Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
  • Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
  • Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak een snuifje zout over.

voor het witloofslaatje:

  • Spoel het witloof en laat het goed uitlekken.
  • Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderkant ervan.
  • Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
  • Voeg wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
  • Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de groente voorzichtig.