bereidingstijd: 35 minuten | aantal personen: 4

Jeroen is een grote fan van een lekker stukje varkensvlees. Da’s geen nieuws. Deze keer kiest hij voor een stevige malse kotelet die een korstje krijgt en even later verder gaart in een heerlijke paddenstoelensaus. Met een portie gekookte aardappelen erbij zet je stevige, maar vooral smakelijke dagelijkse kost op de tafel.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,50 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 4 varkenskoteletten (ong. 2cm dik)
  • 800 g aardappelen
  • 2 uien
  • 250 g witte of bruine champignons
  • 1 teentje look
  • 1 bakje tuinkers
  • een paar blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes krulpeterselie
  • 2 dl room (naar smaak)
  • een scheutje cognac
  • een scheutje witte wijn
  • een paar klontjes boter
  • peper
  • zout

bereiding

  • Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en breng ze aan de kook in koud lichtgezouten water.
  • Smelt een klont boter in een braadpan. Kruid de koteletten intussen met peper van de molen en wat zout.
  • Leg de koteletten in de sissende boter. Zet het vuur niet te hoog, zodat het vlees rustig kan kleuren. Draai het vlees na een paar minuten even om.
  • Pel de uien en snij ze in fijne halve ringen.
  • Haal de gekleurde koteletten uit de pan. Let op, binnenin is het vlees nog niet gaar.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in kwarten of helften. Voeg eventueel een beetje extra boter toe.
  • Pel de look en plet de teen tot pulp. Voeg de lookpulp bij de paddenstoelen, roer en doe er een paar minuten later ook de fijne halve uiringen bij.
  • Schud de pan af en toe even op terwijl de champignons en de uien rustig bakken.
  • Spoel wat (jonge) tijm.
  • Hak de blaadjes van de tijm fijn en roer het kruid doorheen de paddenstoelen met ui. Voeg ook wat laurierblad toe.
  • Schenk een scheut cognac in de pan en flambeer de saus. Let op: Doe dit niet onder de dampkap. Kijk uit voor risico’s op brand.
  • Blus de pan met een scheut witte wijn.
  • Laat de saus een paar minuten doorkoken en schenk er vervolgens de room bij.
  • Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen en zout toe.
  • Leg de koteletten opnieuw in de pan. Dompel ze onder in de saus.
  • Laat de saus een beetje inkoken terwijl het vlees gaart. Lepel de saus regelmatig over de koteletten en draai ze om na ongeveer 5 minuten. Nog zo’n 5 tot 6 minuten later is het vlees gaar. (Controleer het resultaat. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de koteletten.)
  • Snij tussendoor wat peterselie fijn en voeg de snippers toe aan de saus.
  • Serveer elke kotelet met ui-en champignonsaus met gekookte aardappelen en een toefje tuinkers.