bereidingstijd: 40 minuten | aantal personen: 4

 

We maken het onszelf vaak gemakkelijk en dus kopen we boterhamslaatjes kant-en-klaar. Misschien loont het de moeite om een keer zelf vleessalade te maken. De salade smaakt heerlijk in uitgeholde tomaten met toast, maar je kunt ze net zo goed op de dagdagelijkse boterham smeren. Met dit gerecht kan je alle kanten uit.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,50 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de gevulde tomaten:

  • 4 tomaten (of meerdere kleine)
  • 3 dikke sneden gekookte ham (0,5 cm dik, bv Meesterlyck-ham)
  • 12 kleine augurken op azijn
  • 20 zilveruitjes op azijn
  • 2 eieren
  • 3 flinke eetlepels verse mayonaise (naar smaak)
  • enkele takjes bladpeterselie
  • peper
  • zout

om erbij te serveren:

  • 4 dikke sneden brood (bv. zuurdesembrood)
  • een scheutje olijfolie

bereiding

de gevulde tomaten:

  • Breng water aan de kook in een potje en kook daarin de eieren hard. Reken hiervoor zo’n 8 tot 9 minuten. Koel de eieren onder stromend water en pel ze.
  • Gebruik het kokende water ook meteen om de tomaten te ‘emonderen’ (ontvellen).
  • Snij het hoedje van elke tomaat en leg die rode dekseltjes even opzij. Snij de onderzijde van elke tomaat bij, zodat de vruchten stabiel en mooi rechtop staan.
  • Hol de tomaten zorgvuldig uit, met behulp van een dessertlepeltje. Zet ze daarna koel.
  • Neem een mengschaal en plet er de gekookte eieren in.
  • Snij het zwoerd van een kwalitatieve kookham. Zet het mes in de ham en snij het vlees in piepkleine blokjes. Meng het vlees onder de geprakte eieren.
  • Snipper de opgelegde uitjes en augurken zeer fijn. Let wel, je mag gerust nog stukjes proeven in de vleessalade.
  • Spoel de platte peterselie en snipper de blaadjes zo fijn mogelijk.
  • Meng alle ingrediënten samen tot een smeuïge rijkelijke vleessalade.
  • Maak een verse mayonaise met wat scherpe mosterd erin. Wie er meteen een kleine fitnessoefening wil van maken, maakt de mayo met de hand.
  • Meng een deel verse mayonaise onder de vleessalade en proef. Kruid ze naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout. Bewaar de rest van de verse mayonaise in de koelkast, in een afgesloten bokaal.
  • Vul elke uitgeholde tomaat met een flinke portie vleessalade. Zet de tomaatjes nog even in de koelkast.

om erbij te serveren:

  • Snij enkele extra-dikke boterhammen van een brood en verdeel elke snee brood vervolgens in 3 tot 4 gelijke stukken.
  • Druppel wat olijfolie in een vuurvaste schaal en schik de stukken brood erin. Druppel er ook een beetje olie bovenop.
  • Plaats de broodjes enkele minuten onder de hete grill, tot ze krokant zijn.
  • Serveer elke gast één (of meer) gevulde tomaten, met enkele warme toasts erbij.
  • (De vleessalade kan je natuurlijk ook gewoon klaarmaken voor op de dagdagelijkse boterham. Of je serveert verse frieten bij de opgevulde tomaten.)