bereidingstijd: 40 minuten | aantal personen: 4

 

Beetje bij beetje leren de Vlamingen de Thaise keuken kennen. Jeroen maakt kip met een saus van rode curry en kokosmelk. Probeer wat verse rode currypasta te pakken te krijgen, want dat is de allerlekkerste. Wat verse koriander en munt zorgen op het einde van de rit voor een maaltijd boordevol zachtpikante smaken en exotische aroma’s. Nu nog een palmboom erbij en het plaatje is af!

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de Thaise curry:

  • 600 g kipfilets
  • 500 ml kokosmelk (of kokosroom)
  • 1 eetlepel rode currypasta
  • 3 dl kippenbouillon
  • 1 rode paprika
  • 1 rode chilipeper
  • 150 g extra fijne sperzieboontjes
  • 1 duim gember
  • 2 limoenblaadjes

de rijst:

  • 250 g rijst
  • 1 limoenblaadje
  • zout

afwerking:

  • 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 koffielepel bruine suiker
  • 1⁄2 bussel verse koriander
  • verse munt

bereiding

de Thaise curry:

  • Probeer voor dit gerecht een portie verse rode currypasta te bemachtigen. Da's een klassieker uit de Thaise keuken. Momenteel is dit product verkrijgbaar in heel wat grote supermarkten en in de meeste Oosterse voedingszaken en supermarkten.
     
  • Verhit een kookpot op een zacht vuur en verwarm daarin de kokosmelk. Voeg er de rode currypasta aan toe. (Wie van een extra pikant gerecht houdt, kan wat meer van de pasta toevoegen.) Meng alles even met de garde.
     
  • Schenk er de kippenbouillon bij, samen met de limoenblaadjes.
     
  • Schil het knolletje gember en rasp het in de kokosmelk.
     
  • Snij de rode paprika in twee of vier stukken. Verwijder de zaadlijsten en schil de groente met je dunschiller. (De schil is moeilijk verteerbaar.) Snij de partjes paprika in grove stukken.
     
  • Snij de rode chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de pittige smaakmaker in fijne stukjes. (Wie minder tuk is op een pikant gerecht, kan deze peper weglaten.)
     
  • Knijp of snij de topjes en de steeltjes van de sperzieboontjes. Snij de groente vervolgens middendoor.
     
  • Voeg de stukjes paprika, chili en de halve boontjes toe aan de pot. Laat de groenten garen in de kruidige kokosmelk.
     
  • Neem de kipfilets erbij. Snij het vlees in dobbelstenen. Doe ook de stukjes gevolgelte in de pot. Laat alles zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

de rijst:

  • Kook ondertussen de rijst met een snuifje zout. (Volg de aanwijzingen op de verpakking.) Als je limoenblaadjes gevonden hebt, laat dan zo’n blaadje meegaren met de rijst. Dat zorgt voor een fijn aroma.

afwerking:

  • Neem een schaaltje en meng er de vissaus in met vers limoensap en de bruine suiker. (Het limoensap kan je naar keuze vervangen door citroensap.) Schenk het mengsel in de pot met kip en rode curry.
     
  • Serveer elke tafelgast een portie rijst met een flinke schep van de Thaise rode curry met kip. Pluk en scheur wat verse korianderblaadjes en een beetje munt en strooi dit net voor het serveren over elk bord.