bereidingstijd: | aantal personen: 4

Jeroen toont hoe je snel en makkelijk verse tartaarsaus maakt.

extra materiaal: een staafmixer

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 3 dl arachideolie of druivenpitolie
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 scheutje natuurazijn
  • 2 kleine sjalotten
  • 40 g kleine zure augurken
  • enkele takjes peterselie
  • enkele takjes dragon
  • 20 sprieten bieslook (of zoiets ongeveer)
  • 1 eetlepel kappertjes (op azijn)
  • peper
  • zout

bereiding

  • Breng water aan de kook in een potje. Leg de helft van de eieren voor de saus in het kokende water en kook ze hard. Reken hiervoor 8 tot 10 minuten. Koel de gekookte eieren in koud water.
  • Breek de andere helft van de eieren en doe de dooiers in een hoge mengbeker.
  • Voeg en klein scheutje lauw water toe aan de dooiers. Dit zal de binding van de mayonaise versterken.
  • Doe ook pittige mosterd in de mengbeker en een scheut natuurazijn.
  • Plaats de staafmixer in de pot en schenk de olie bij het mengsel. Beweeg de staafmixer op en neer tot je een stevige mayonaise krijgt.
  • Opmerking: Voor de mayonaise gebruik je best een olie met een neutrale smaak. Arachideolie en druivenpitlolie zijn goeie voorbeelden van zo’n type olie.
  • Laat de kappertjes even uitlekken en verzamel de kleine zure augurken. Hak de twee ingrediënten in zeer fijne stukjes.
  • Pel de sjalot en snipper ze in piepkleine stukjes. Doe je best om zo klein mogelijke stukjes te verkrijgen, want grote stukken sjalot zijn niet smakelijk in de saus.
  • Doe de stukjes augurk, kapper en sjalot in een mengschaal.
  • Spoel de peterselie, de bieslook en de blaadjes van de dragon schoon. Snipper de kruiden zeer fijn en doe ze ook in de mengschaal.
  • Opmerking: Je kan ook snippers verse kervel toevoegen. Gebruik altijd kruiden met een relatief zachte smaak. Kruiden met een te uitgesproken smaak horen niet thuis in de saus.
  • Pel de afgekoelde gekookte eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet de eieren fijn met een vork.
  • Voeg de geplette eitjes toe aan de schaal met gehakte kruiden, kappers en augurkjes.
  • Schep wat mayonaise in de schaal en meng alles. Voeg niet teveel mayonaise in één keer toe, want het moet een rijke saus worden, zonder dat al die versnipperde smaakmakers zwemmen in de mayonaise.
  • Blijf roeren tot je ‘garnituren met een laagje mayonaise errond’ hebt. Een stevige tartaarsaus dus.
  • Proef het resultaat en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.
  • Bewaar de saus op een koele plek.