bereidingstijd: 40 minuten | aantal personen: 4

Niet te moeilijk, maar des te smakelijk: dit gerechtje is perfect voor een warme maandagavond waarop je betere dingen te doen hebt dan lang achter het fornuis staan. Met een zak scampi, rijpe tomaten, een pak tagliatelle en groene kruiden tover je in een mum van tijd een zomerse pastamaaltijd op de tafel. Bepaal zelf welke kruiden je er het liefst in doet en of je het sausje al dan niet pikant maakt. Zo wordt het een schotel à la tête du client.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €4 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 500 g tagliatelle
  • 20 scampi
  • 10 tomaten
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 5 cl witte wijn
  • 1⁄2 koffielepel harissa (naar smaak)
  • verse groene kruiden (bv. tijm, basilicum, dragon, peterselie...)
  • olijfolie
  • peper
  • zout

bereiding

  • Ontdooi de scampi (indien nodig).
     
  • Zet een potje met water op het vuur en breng het aan de kook. Dat water gebruik je om de tomaten te ontvellen.
     
  • Snij een kruisje in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten 12 tot 15 tellen lang onder in het hete water.
    Spoel ze onmiddellijk in koud water. Nu kan je heel eenvoudig de schil verwijderen. (Deze techniek heet emonderen.)
     
  • Snij elke tomaat in vier, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Doe de stukjes tomaat in een schaal en zet die even opzij.
     
  • Pel de sjalotten en snipper ze zeer fijn. Pel ook de look en plet de teentjes tot pulp.
     
  • Zet een stoofpot of een diepe pan op een matig vuur en verhit er een scheutje olijfolie in.
     
  • Stoof de stukjes sjalot en de look enkele minuten in de olie. Wanneer de sjalotstukjes glazig zijn, voeg je de blokjes tomaat toe.
     
  • Roer alles om en laat de stukjes tomaat smelten tot een soort van compote. Reken hiervoor toch zeker een kwartiertje, op een matig vuur.
     
  • Voeg nadien een scheutje witte wijn toe en laat de saus nog even sudderen.
     
  • Om de tomatensaus een lichtpikante toets te geven, voeg je een toefje harissa toe. Proef de saus en gebruik een hoeveelheid naar smaak. (Harissa is een pikante rode saus uit Tunesië, doorgaans verkocht in een tube. Je vindt het product in heel wat supermarkten en gespecialiseerde winkeltjes.)
     
  • Maak de scampi schoon: verwijder het pantser en maak een insnijding over de hele ruglengte van de garnalen. Verwijder zorgvuldig het darmkanaaltje van elke scampo.
     
  • Vul een ruime pot met water en breng het aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en kook de tagliatelle beetgaar. (Jeroen kookt de pasta vaak een minuutje minder lang dan aangegeven. De deegwaren garen veelal nog wat verder in de warme saus.)
     
  • Zet een braadpan op een stevig vuur en verhit er een scheut olijfolie in. Wanneer de olie gloeiend heet is, bak je er de scampi in. Voeg tijdens het bakken wat peper en zout toe. Bak de scampi in slechts enkele minuten, zodat ze niet taai worden.
     
  • Proef de saus en voeg indien nodig nog wat peper en zout toe. Let op met peper, want de harissa zorgt al voor pit in de saus.
    Tip: Wie een iets zoetere tomatensaus wil, kan er een lepeltje suiker onder roeren.
     
  • Pluk een selectie verse groene kruiden. Gebruik naar keuze tijm, basilicum, dragon, peterselie, kervel... Salie kan er ook in, maar dan met mate. Koriander gebruikt Jeroen liever niet in dit gerecht.
    Spoel de kruiden indien nodig en scheur ze in grove stukjes. Verwijder zeker de taaie steeltjes van bv. tijm.
     
  • Doe de gebakken scampi in de tomatensaus en roer ze even om.
     
  • Giet de tagliatelle in een schaal en schenk daarover de tomatensaus met scampi. Strooi ten slotte een royale portie verse kruiden over het gerecht.
    Roer de ingrediënten om en werk de schotel af met nog een beetje van het kruidige groen.