bereidingstijd: 1 uur 45 minuten | aantal personen: 4

Niets zo lekker op een grijze voorjaarsdag als een stoofpotje dat rustig heeft staan pruttelen. De bereidingswijze van dit gerecht lijkt een beetje op coq-au-vin, al heeft de rode wijn hier plaats moeten ruimen voor de champagne onder de bieren: een licht zurige, sprankelende geuze.

extra materiaal: een eindje keukentouw

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €4,5 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

het stoofpotje:

  • 1 hoevekip (al dan niet versneden)
  • 4 uien
  • 4 repen gerookte spek (0,5 cm dik)
  • 2 flesjes geuze van 37,5 cl
  • 2 sneetjes peperkoek besmeerd met pittige mosterd
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel bloem (afgestreken)
  • verse tijm
  • peterseliestelen
  • verse laurier
  • peper
  • zout

afwerking:

  • tuinkers
  • 500 g aardappelen (vastkokend)

bereiding

het stoofpotje:

  • Zet een grote stoofpot op een matig vuurtje en laat de klont boter smelten.
     
  • Met een scherp koksmes versnijd je de hoevekip. Haal de bouten eraf en snij ze in twee. Verwijder de kippenborst van de rest van het karkas en verdeel ze in 4 grote stukken.
    Tip: Het karkas en de vleugeltjes kan je gebruiken om een lekkere fond van te trekken.
     
  • Bak de borststukken en versneden bouten met een flinke klont boter. Kruid met peper en zout.
     
  • Zorg dat ze aan alle zijden mooi goudbruin kleuren (dat duurt ongeveer 5 à 7 minuten).
     
  • Pel de uien en snij ze grof.
     
  • Schep de kip uit de pot en houd ze warm.
     
  • In dezelfde pot laat je nu de uien bruinen. Zo gaat er geen smaak verloren.
     
  • Snij de reepjes gerookt spek in blokjes. (Verwijder best het kraakbeen, want harde stukjes op je bord zijn niet smakelijk.) Laat het spek meestoven met de uien.
     
  • Om voor een goeie binding te zorgen, strooi je de bloem over de uien met spek. Even goed doorroeren en zo’n 5 minuutjes laten stoven op een matig vuurtje.
     
  • Nu heb je tijd om een bouquet garni samen te stellen uit wat steeltjes peterselie, een paar blaadjes laurier en wat takjes tijm. Plaats de kip terug in de pot samen met het bouquet garni. Laat zeker ook de jus van de kip niet verloren gaan en giet ze erbij.
     
  • Tijd voor de geuze! Laat het bier rijkelijk vloeien. De stukken kip moeten net niet onder staan. Wat overblijft mag de kok van dienst degusteren.
     
  • Om het stoofpotje een extra kruidige toets te geven, kiest Jeroen voor peperkoek i.p.v. sneetjes brood. Bestrijk de peperkoek met een royale laag pittige mosterd. Net als het brood zal de peperkoek voor je saus binden.
     
  • Laat alles nu anderhalf uur lang op een zacht vuurtje pruttelen.
     
  • Peper en zout kan je naar smaak toevoegen.
     
  • Om het gerecht een extra feestelijke toets te geven, kan je de aardappeltjes die je erbij serveert in tonnetjes schillen, zoals bij de bereiding van pommes château. De smaak zal er niet door veranderen, maar het oog wil ook wat.
     
  • Kook ze gaar in water met een snuifje zout.

afwerking:

  • Serveer de kip met een gulle portie van de diepbruine saus en de aardappeltjes. Versier tot slot met wat tuinkers. Smakelijk!