bereidingstijd: 35 minuten | aantal personen: 4

Eens het aspergeseizoen begonnen is, storten we ons graag op het witte goud van de Belgische groenteteelt. We eten de witte stengels vaak ‘à la Flamande’, maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Misschien zijn dit dan asperges ‘à l’Italienne’, want Jeroen mengt ze met pasta, verse eieren, kaas , fijne ham én een portie zilte zeekraal. De inspiratie haalde hij bij de pastaklassieker ‘spaghetti alla carbonara’.

extra materiaal:

  • een blender of hakmolen
  • een dunschiller
     

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,25 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de voorbereiding:

  • 200 g Parmezaanse kaas (blok)

de asperges en de zeekraal:

  • 10 witte asperges
  • 200 g zeekraal

de spaghetti carbonara:

  • 500 g spaghetti
  • 5 eieren
  • 8 fijne sneetjes gedroogde ham
  • peper

bereiding

de voorbereiding:

  • Vul een ruime kookpot met water en breng het aan de kook. Strooi een flinke snuif zout in het water. Denk eraan, pasta moet kunnen zwemmen!
  • Breek de Parmezaanse kaas in stukjes en doe ze in de blender of hakmolen. Maal de harde kaas poederfijn.

de asperges en de zeekraal:

  • Tip: Gebruik kraakverse witte asperges. Het seizoen van de Belgische asperges is het ideale moment om ermee aan de slag te gaan. Onze telers leveren de allerbeste kwaliteit af. Je kunt de versheid van de asperges op twee manieren controleren.

  • 1) Duw je vingernagel even in de onderkant van de asperge. De plek waar de asperge werd afgesneden, mag niet te houtachtig aanvoelen.

  • 2) Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend zanggeluidje maken, zijn ze vers.
  • Een witte asperge moet met zorg geschild worden. Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
  • Snij de zachtere kopjes van de asperges eraf. Snij elk kopje overlangs middendoor.
  • Snij de aspergestengels nu één voor één in flinterdunne lange slierten met behulp van de dunschiller. Zo krijg je een hele hoop tagliatelle van asperge, die later in de pastaschotel verwerkt worden.
  • Spoel de zeekraal schoon. Controleer of er houterige stukjes aan zitten. Mocht dat het geval zijn, breek ze dan weg.

de spaghetti carbonara:

  • Doe de spaghetti (in dit geval met een gaartijd van ongeveer 8 minuten) in het kokende water. Zet er een timer bij en doe na 5 minuten de aspergekopjes erbij.
  • Eén minuut later voeg je de ‘tagliatelle’ van asperges in de kookpot met pasta.
  • Nog één minuut later gaat de zeekraal in de kookpot.
  • Na één minuut zijn de pasta en de groenten gaar. Giet het kookvocht af.
  • Stort de pasta met groenten in een diepe ruime pan.
  • Neem een mengschaal, breek er de eieren in en kluts ze even. Giet er 4/5 van de gemalen Parmezaanse kaas in en meng verder.
  • Giet het mengsel van eieren en kaas over de hete pasta met groenten. Voeg wat peper toe en roer alles voorzichtig om. Zout is overbodig.
  • Giet de pasta in een grote schaal en leg er grote snippers gedroogde ham op.
  • Wie dat wenst kan nog wat extra Parmezaanse kaas op z’n bordje pasta strooien.