bereidingstijd: 45 minuten | aantal personen: 4

Na een dag hard werken, na een stevige boswandeling of zomaar op een koude avond... Zo’n dampende kom verse soep smaakt op 1001 momenten. Om er meteen ook een bijzonder gerecht van te maken, serveert Jeroen ze met stukjes kip en een luchtige kruidenroom.

extra materiaal:

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • (eventueel) een zeef

dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2,50 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

Voor de soep

  • 4 l kippenbouillon
  • 2 kippenbilletjes
  • 2 stronkjes groene selder
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)
  • 1 steranijs
  • 1 dl Noilly Prat (Franse droge vermout)
  • klontje boter
  • selderzout
  • peper

Voor de kruidenroom

  • 2 dl room
  • handvol verse kervel
  • handvol verse bieslook
  • handvol verse basilicum
  • handvol verse dragon
  • handvol peterselie
  • scheutje citroensap
  • peper
  • zout

bereiding

Voor de soep

  • De basis voor de soep is kippenbouillon. Vermijd het zoute bouillonblokje en maak een ketel verse bouillon. Het is bijzonder eenvoudig en alle overschotten kan je invriezen voor later gebruik.
  • Opmerking: Als je verse bouillon maakt, dan kan de kip die je daarvoor gebruikt als soepgarnituur dienen. In dat geval zijn extra kippenbillen niet noodzakelijk.
  • Pel de uien en snij ze grof. Pel de look en snij het teentje in stukjes.
  • Verhit een ruime stoofpot of een soepketel en smelt er een klontje boter in.
  • Stoof de stukken ui en de snippers look, maar vermijd dat ze kleuren.
  • Spoel de selder schoon en snij de stengels in stukjes. Voeg ze bij de uien en laat de groenten nog enkele minuten stoven. Bepaal zelf of je ook wat loof van de selder meestooft.
  • Tip: Gooi de taaie ‘kontjes’ van de selderstronken niet weg. Ze zitten boordevol smaak en dus kunnen ze ook in de soep. Snij ze een beetje bij en vermijd dat er nog restjes aarde in achterblijven.
  • Gebruik wat keukentouw om enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en peterseliestelen tot een kruidentuiltje te binden. Leg dit bouquet garni bij de gestoofde groenten en voeg ook het steranijs toe.
  • Giet de Noilly Prat bij de groenten laat ze nog even stoven, zodat de alcohol grotendeels verdampt.
  • Schenk de (gezeefde) kippenbouillon bij de gestoofde groenten.
  • Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Laat de kippenbillen meekoken, als je niet de kip gebruikt waarmee de bouillon werd gemaakt. Laat in dat geval de soep wat langer koken, zodat de kippenbillen door en door gaar zijn.
  • Verwijder het steranijs en het bouquet garni. (Haal er ook de kip uit die je eventueel liet meegaren.)
  • Mix de soep glad met de staafmixer. Je hoeft de seldersoep niet te zeven, tenzij je absoluut een fluweelzacht resultaat wenst.
  • Kruid de soep naar smaak met selderijzout en peper van de molen.
  • Pluk het magere vlees van de kippenbillen. Verdeel het in hapklare stukjes. Met het kippenvel kan je de kat misschien gelukkig maken.
     

Voor de kruidenroom

  • Schenk de room in een ruime mengschaal. Gebruik de garde om de room ‘half’ op te kloppen. Vergelijk het resultaat met de dikte van lopende yoghurt.
  • Spoel alle verse kruiden en verwijder de taaie steeltjes. Snipper de kruiden zo fijn mogelijk.
  • Meng de fijne kruiden onder de room en voeg wat peper van de molen en een snuifje zout toe. Proef de luchtige saus en verfris ze met een klein scheutje citroensap.

Voor de afwerking

  • Leg in elk diep bord of soepkom enkele stukjes kip.
  • Lepel er warme seldersoep over en werk elke portie af met een schep luchtige kruidenroom.