bereidingstijd: 50 minuten | aantal personen: 4

 

Jeroen laat zien hoe je lekkere scampi bakt met rijst en fijne groenten. Daar hoort een currysaus bij met heel veel smaak in. Het klinkt misschien gek, maar met o.a. verse appel en kokosmelk krijg je een heel smakelijk resultaat.

extra materiaal:

  • een wok
  • een grote zeef
  • een dunschiller
  • een staafmixer
     

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,50 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de voorbereiding:

  • 5 dl groentebouillon
  • 24 scampi (of meer naar keuze)

de currysaus:

  • 2 sjalotten
  • 1 stengel citroengras
  • 1 appel
  • 40 g verse gember (syukje gemberknol)
  • 4 dl kokosmelk (ongezoet)
  • 2 eetlepels currypoeder (naar smaak)
  • 1 limoenblaadje
  • een scheutje olijfolie
  • zout

de rijst:

  • 250 g basmatirijst (los of kookbuiltjes)

groenten en scampi in de wok:

  • 3 stengels selders
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 stam prei
  • 1 kleine courgette
  • enkele scheutjes sojasaus
  • enkele scheutjes arachideolie
  • peper
  • zout

bereiding

de voorbereiding:

  • Ontdooi een portie groentebouillon of maak een keteltje verse bouillon. Om het erg snel te laten gaan kan je een bouillonblokje oplossen in kokend water, maar da’s toch iets helemaal anders dan een verse bouillon.
  • Ontdooi de scampi, als je ingevroren garnalen gebruikt.

 

de currysaus:

  • Je hoeft niet alle ingrediënten te fijn te snijden, want later zal je de saus nog mixen.
  • Pel de sjalotten en snipper ze in kleine stukjes.
  • Verwijder het onderste stukje van het citroengras en snij de taaie stengel vervolgens in stukjes.
  • Zet een stoofpot op een zacht vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
  • Stoof de stukjes sjalot en citroengras in de hete olie. Roer af en toe eens in de pot.
  • Schil het stukje verse gember en de appel. Snij de gember en de appel (zonder klokhuis) in stukjes.
  • Zet een vuur een beetje hoger en doe de stukjes gember en appel erbij. Voeg ook een limoenblad toe voor extra smaak. Roer af en toe en laat alles 5 minuten stoven.
  • Strooi het currypoeder in de stoofpot, roer even en schenk er ook de groentebouillon en de kokosmelk bij. Zet het vuur zacht en laat de saus 20 minuten pruttelen.
  • Nu heb je de tijd om de wokgroenten voor te bereiden en de rijst te koken. (zie onder)
  • Als alle ingrediënten voor de saus voldoende geprutteld hebben, dan is het tijd om ze te mixen. Verwijder eerst het limoenblad. Zet de staafmixer in de pot en mix de inhoud tot een gladde saus.
  • Neem een lege kookpot en zet er een grote zeef boven. Schep de saus deel per deel in de zeef en roer met een grote lepel tegen de binnenkant van de zeef tot alleen de taaie restjes van de groenten erin achterblijven. De droge pulp gaat in de vuilnisbak.
  • Proef de gezeefde saus en kruid ze naar smaak met een beetje zout. Hou de pot warm.

de rijst:

  • Basmatirijst heeft een bijzonder aroma. Wie daar niet van houdt kan natuurlijk ook klassieke witte rijst gebruiken.
  • Kook de rijst(builtjes) gaar in water, volgens de instructies op de verpakking.
  • Hou de warme rijst even apart.
     

groenten en scampi in de wok:

  • Spoel alle groenten schoon.TIP: Als je prei wast, snij elke stam dan eerst in de lengte door. Zo kan je alle restjes zand of aarde die tussen de bladeren zitten gemakkelijk wegspoelen.
  • Wie groenten wil wokken let er best op dat de stukjes niet te groot zijn. Anders zullen ze niet snel en gemakkelijk gaar bakken.
  • Snij de courgette eerst in plakjes en vervolgens in hele fijne reepjes. Deze groente hoef je niet te schillen.
  • Snij de paprika in twee of vier stukken en haal er de zaadjes en de bleke vliesjes uit. Gebruik een dunschiller om de stukken rode paprika te schillen. Snij de vrucht in fijne lange reepjes.
  • Schil de wortel, verdeel de peen in 3 gelijke stukken en snij die stukken tenslotte in fijne reepjes.
  • Verdeel ook de stengels selder in gelijke stukken van zo’n 6 cm en snij die daarna in fijne reepjes.
  • Verwijder het donkerste loof van de prei. De witte en lichtgroene stukken snij je ook in reepjes van zo’n 6 cm lang.
  • Verzamel alle fijngesneden groenten in een mengschaal.
  • Maak de (ontdooide) scampi schoon. Verwijder eerst de koppen van de grote garnalen en ook hun pantser. Het uiteinde van staart kan je er eventueel aan laten zitten, want dat kan decoratief zijn.
  • Maak nu een ondiepe insnijding langs de rug van elke scampo en dan zal je het darmkanaaltje van de garnaal ontdekken. Veeg dit eruit met behulp van een vel keukenpapier.
  • Zet de scampi even opzij en werk de saus verder af.

de afwerking:

  • Wokken (of roerbakken) doe je altijd kort en krachtig!
  • Zet de wok op een stevig vuur. Laat de pan heel heet worden. Schenk er een scheutje arachideolie in en bak er meteen de scampi in.
  • Strooi wat zout en een beetje peper over de sissende garnalen. Roer regelmatig in de wok, terwijl de pan op het vuur blijft staan. (De inhoud van de pan opgooien is gevaarlijk en helemaal niet nodig.) Na minder dan 2 minuten haal je de scampi al uit de wok. Zet ze even opzij.
  • Maak het wokgerecht vanaf nu in meerdere bakbeurten klaar. Een overvolle pan is geen aanrader. Het gaat snel, dus iedereen zal op tijd bediend worden.
  • Doe telkens een beetje arachideolie en een deel van de fijne groentjes in de wok. Laat ze een minuutje bakken en schep er dan een portie rijst bij en een deel van de scampi. Schenk tijdens het wokken een beetje sojasaus in de pan en roer. Na zo’n 4 tot 5 minuten bakken kan je beginnen smullen. Vergeet natuurlijk niet om de milde currysaus over elke portie te lepelen.