bereidingstijd: 30 minuten | aantal personen: 4

Wellicht is dit een voorgerechtje met een ouderwetse flair. Eén ding staat vast: de frisse salade met appel en versgebakken scampi is een smakelijk voorgerecht dat in geen tijd klaar is. Let er wel op dat je dit meteen serveert. De salade mag niet wak zijn, en de scampi lijken best niet op taaie stukken rubber.

Dit gerecht kan al op tafel gezet worden vanaf €4,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

voor de curryvinaigrette:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel zure room
  • 1⁄2 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel honing
  • 1 scheutje walnotenolie
  • 1 scheutje appelsap
  • 1 scheutje ciderazijn
  • peper
  • zout

voor de salade:

  • 1 groene appel (bv.Granny Smith)
  • 1 bussel koriander
  • 1 bussel waterkers
  • 1 bakje verse kervel
  • peper
  • zout
  • 4 lente-uitjes

voor de scampi:

  • 20 scampi
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snuifje currypoeder
  • peper
  • zout

voor de afwerking:

  • 30 g voorgebakken uien
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje ciderazijn
  • peper
  • zout

bereiding

voor de curryvinaigrette:

  • Gebruik een hoge mengbeker en doe daar de mayonaise, de zure room, de ciderazijn, de walnotenolie en het currypoeder in.
  • Mix de dressing met de staafmixer.
  • Voeg een beetje honing toe en een scheutje appelsap. Mix alles tot een smeuïge saus.
  • Proef het resultaat en kruid de dressing naar smaak met wat peper en zout.
     

voor de salade:

  • Spoel alle groenten en kruiden. Hou de waterkers niet onder een krachtige waterstraal, want dit is een fragiel plantje. Spoel ze voorzichtig in ruim water.
  • Neem er een slakom bij en bereid de salade ‘à la minute’. (Als je ze te lang op voorhand klaarmaakt, dan gaat de frisheid helemaal verloren.)
  • Verwijder het wortelstukje en het donkerste loof van de lente-uitjes. Snij de uitjes diagonaal in heel fijne ringen en leg ze in de slakom.
  • Pluk de fijne takjes waterkers en koriander. Doe ze samen met de pluksels kervel in de slakom.
  • Snij de appel eerst in dunne schijfjes, en vervolgens in dikke lucifers. (julienne) Vermijd om de appel te lang op voorhand te snijden. Zoniet risceer je dat de vrucht gaat verkleuren.
  • Doe de stukjes appel in de slakom, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen.

voor de scampi:

  • Ontdooi de scampi en verwijder het pantser van elke grote garnaal.
  • Snij met een scherp mesje langs de rugzijde van de scampi. Verwijder zorgvuldig het darmkanaal. (Wie daar geen zin in heeft kan ook scampi kopen die op voorhand werden schoongemaakt.)
  • Zet een braadpan op een hoog vuur, en schenk er een scheutje olijfolie in. Laat de olie heet worden.
  • Bak de scampi kort en krachtig in de pan. De dikke garnalen horen een krokant korstje te krijgen, zonder dat ze uitdrogen. Het garen gaat behoorlijk snel, dus loop niet weg.
  • Kruid de scampi tijdens het bakken met een beetje zout, peper en currypoeder.
     

voor de afwerking:

  • Druppel een zuinig scheutje olijfolie en ciderazijn over de sla.
  • Meng de sla zeer voorzichtig. Doe het gerust met je (propere) handen.
  • Serveer op elk bord een flinke toef van de salade. Strooi er een beetje gebakken ajuintjes over. (Dit zijn de uitjes die je op hamburgers uit het frietkot aantreft. Ze zijn te koop in de meeste grote supermarkten.)
  • Leg enkele versgebakken scampi rond de sla en lepel er een beetje dressing over.