bereidingstijd: 60 minuten | aantal personen: 4

Voor wie verzot is op onze fameuze Noordzeegarnalen, is er goed nieuws: Van eind september tot half december zijn die vinnige zwemmers op hun best. Gebruik ze om er een eenvoudige en eerlijke vissoep mee af te werken. Serveer de soep naar aanleiding van een feestelijk diner of gewoon omdat je eindeloos kan genieten van een bord verse soep.

extra materiaal:

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • een grote zeef
     

 

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €4,00 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de vissoep:

  • 2 l visfumet
  • 400 g witte vis (seizoensvis, of bv.wijting)
  • 3 stengels wit van preien
  • 4 stengels selders
  • 3 dikke aardappelen
  • 3 uien
  • 1 teentje look
  • 3 dl cider
  • 4 dl room
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele peterseliestengels
  • een klontje boter

de afwerking:

  • 300 g grijze garnalen (ongepeld)
  • 5 tomaten
  • een selectie verse kruiden bv.: dragon,peterselie,kervel,bieslook,zuring

bereiding

de vissoep:

  • Ontdooi een portie visfumet of bereid verse fumet. Vraag daarvoor aan de visboer een portie visgraten.
  • Pel de garnalen. Hou de koppen en pantsers bij en vries ze in. (Ze zijn ideaal voor de bereiding van een garnalenfumet of sausjes.)
  • Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur.
  • Pel de uien en snij ze in grove stukken.
  • Spoel de selder en de prei. Snij elke stam prei middendoor zodat je het water tussen de bladeren kan laten lopen.
  • Snij de prei en de selderstengels in grove stukken. Pel de look en snij de teen in stukjes. Stoof alles mee met de uien.
  • Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat ze enkele minuten meestoven met de soepgroenten.
  • Schenk de appelcider in de pot met groenten. (Als alternatief kan je een kleinere hoeveelheid witte wijn gebruiken.)
  • Bind peterseliestengels, verse tijm en enkele laurierbladeren tot een bouquet garni. Gooi de kruidentuil in de stoofpot.
  • Giet de visfumet in de ketel met groenten en laat de soep een half uur pruttelen op een zacht vuur.
  • Snij de tomaten in kwarten en snij er vervolgens de zaadlijsten uit. Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 0,5 cm.
  • Zodra de soep klaar is, vis je het bouquet garni eruit.
  • Zet de staafmixer in de pot en mix de soep glad.
  • Beslis nadien of je de soep al dan niet wil zeven. Ik kies voor het laatste, omdat dit wel past bij een fijne vissoep. De groentepulp die achterblijft in de zeef kan je weggooien.
  • Schenk de room in de gezeefde soep en mix ze nog kort. Verwarm de soep op een zacht vuur.
  • Snij de witte visfilet in hapklare blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Pocheer de stukjes vis in de warme soep. Na luttele minuten is de vis al gaar.
  • Spoel de verse kruiden. Snipper de blaadjes zuring, de pijpjes bieslook, de dragon, de peterselie en de kervel in zeer fijne stukjes.

de afwerking:

  • Schep in elk bord een grote lepel soep met stukjes vis.
  • Strooi er stukjes verse tomaat in en snippers verse kruiden.
  • Werk elk bord af met een hand(je) verse grijze garnalen.