bereidingstijd: 40 minuten | aantal personen: 2

De rode poon krijgt ook wel eens de minder flatterende naam ‘knorhaan’. Blijkbaar maakt het beestje al eens een knorrend geluid op de bodem van de zee. Jeroen maakt er een heel eenvoudig ovengerecht mee, met tomaat en verse kruiden. Serveer de poon met gekookte wilde rijst.

extra materiaal: een ruime vlakke ovenschaal

 

Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €4,25 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 2 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 2 stukken rode poon (filet, graatloos)
  • 125 g kerstomaten
  • 3 ansjovisfilets (op olie)
  • 2 1⁄2 dl tomatenpassata
  • 8 steelkappertjes
  • 50 g kleine ontpitte olijven
  • 1 1⁄2 takjes tijm
  • 1⁄4 takje rozemarijn
  • 2 1⁄2 takjes basilicum
  • flinke scheut olijfolie
  • peper
  • zout
  • 125 g wilde rijst (mengeling in kookbuiltje)

serveren

  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

bereiding

  • Kook de builtjes met wilde rijst gaar in water. Volg de instructies die op de verpakking vermeld staan.
     
  • Neem een ruime vlakke ovenschaal. Giet de passata van tomaten op de bodem van de schaal.
     
  • Controleer de visfilets. Snij visgraatjes die eventueel achterbleven weg, of gebruik een keukenpincet om ze te verwijderen.
     
  • Kruid de vis met een beetje peper van de molen en een snuif zout.
     
  • Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 180°C.
     
  • Leg de visfilets op de ovenschaal met de velkant naar boven.
     
  • Halveer de steelkappers. Als alternatief kan je ook een gelijkwaardige hoeveelheid kleine kappers gebruiken.
     
  • Verdeel de steelkappers en de ontpitte olijfjes over de schotel.
     
  • Halveer de kerstomaten. Strooi de halve rode bolletjes kris-kras over de schotel.
     
  • Rits de blaadjes van de rozemarijn. Gebruik een scherp mes om het kruid zo fijn mogelijk te hakken.
     
  • Rits ook de blaadjes van de tijm en hak ook dit kruid in zo klein mogelijke stukjes.
     
  • Snij een deel van de blaadjes basilicum in flinterdunne reepjes. Hou de rest bij om het gerecht af te werken.
     
  • Haal de reepjes ansjovis uit de olie en snij de visjes in piepkleine stukjes.
     
  • Strooi de verse kruiden en de stukjes ansjovis over de schotel met poon.
     
  • Sprenkel een flinke scheut olijfolie over de hele schotel en schuif het gerecht in de voorverwarmde oven van 180°C. Gaar de visschotel met poon gedurende ongeveer 15 minuten. Controleer met een prikvork of de vis gaar is
     

serveren

  • Werk de gekookte rijst af met een scheutje olijfolie, wat peper van de molen en een snuifje zout.
  • Schep op elk bord een portie warme rijst. Leg er poonfilet met tomaatjes en garnituren op.
     
  • Snipper nog enkele blaadjes basilicum in flinterdunne reepjes en strooi ze over de borden met gebakken vis.