bereidingstijd: 0 minuten | aantal personen: 4

Het maken van risotto is een typisch Italiaanse manier om rijst te garen. Na het in olijfolie aanstoven van ui en look en het garen van de risotto in bouillon, kan je gestoofde groenten en/of vlees (bv. chorizo, spekjes) toevoegen. In het filmpje zie je alleen de bereiding van de risotto 'an sich'.

Een gerecht met risotto dat Jeroen al heeft klaargemaakt, is bvb. 'risotto van vergeten groenten'.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 3 pollepels risotto-rijst (Arborio, Vialone Nano of Carnaroli)
  • 6 pollepels groentebouillon
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • 60 g versgemalen Parmezaanse kaas
  • 1 klont boter
  • peper

bereiding

  • Versnipper de uien en plet de verse look tot een pasta.
  • Zet een ruime kookpot met een scheut olijfolie op matig vuur.
  • Stoof hierin al roerend de uien en de look aan. Laat de uien niet kleuren!
  • Schep vervolgens de risotto-rijst in de kookpot.
  • Zet het deksel op de pot en laat de rijst garen op een zacht vuur. Roer niet.
  • Controleer regelmatig de pot met rijst. Zodra de rijst het vocht heeft geabsorbeerd, roer je alles een keertje om.
  • Nu kan je gestoofde groenten en/of vlees toevoegen volgens het gerecht dat je wil maken.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze onder het rijstmengsel. Voeg er de boter aan toe en wat peper van de molen toe (naar smaak). Roer alles een laatste keer om.