bereidingstijd: 60 minuten | aantal personen: 4

“W.U.P.S.”, da's de basis voor bijna elke lekkere soep. Aan de hotelschool kent iedereen die korte naam voor wortel, ui, prei en selder. Vandaag is de hoofdrol weggelegd voor prei in een soepje met wat kip en een typisch Italiaans gegrild stukje brood erbij.

extra materiaal:

  • een eindje keukentouw
  • wat bakpapier of een siliconenmatje
  • een staafmixer

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de preisoep:

  • 4 uien
  • 1 klontje boter
  • 4 preistronken
  • verse laurier
  • verse tijm
  • peterseliestelen (optioneel)
  • 3 l kippenbouillon
  • 2 aardappelen
  • 5 cl room
  • peper
  • zout

de bruschetta's:

  • 1⁄2 stokbrood of ciabatta (hoeft niet kraakvers)
  • olijfolie
  • 1 teentje look
  • 150 g Parmezaanse kaas (in blok)
  • 100 g gerookte kipfilets in sneetjes

bereiding

de preisoep:

  • Pel de uien en snipper ze grof.
     
  • Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de stukjes ui een vijftal minuten in de boter.
     
  • Verwijder het donkergroene loof van de prei, snij de stammen overlangs en was ze grondig onder koud stromend water.
     
  • Snij de groente in grove stukken en voeg ze toe aan de uien.
     
  • Maak een bouquet garni door enkele blaadjes laurier samen te binden met takjes tijm en (indien voorhanden) wat peterseliestelen.
     
  • Gooi het bouquet garni in de pot en laat het rustig meestoven.
     
  • Roer de prei af en toe even om.
     
  • Voeg na 10 minuten de kippenbouillon toe.
     
  • Schil de aardappelen, snij ze middendoor en voeg ze toe aan de soep. De aardappelen zullen voor wat binding zorgen.
     
  • Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur.
     
  • Verwijder het bouquet garni en mix de soep glad. Schenk wat room in de soep en kruid ze met peper van de molen en wat zout.

de bruschetta's:

  • Snij met een broodmes het stokbrood of de ciabatta in dunne schijfjes van zo’n centimeter breed. Gebruik gerust een brood dat niet te vers is.
     
  • Reken zo’n 2 à 3 bruschetta’s per persoon.
     
  • Neem een ovenschaal en leg er een vel bakpapier of een siliconenmatje op. Druppel hierop wat olijfolie en wrijf de vetstof open.
     
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
     
  • Pel de look en smeer de stukjes brood in met het rauwe teentje.
     
  • Leg de stukjes brood op de ovenschaal. Druppel ook nog wat olijfolie over de bovenzijde van de sneetjes.
     
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn en leg op elk toastje een portie.
     
  • Plaats de bakplaat in de warme oven en laat de bruschetta’s ongeveer 10 minuten bakken. (De duurtijd is afhankelijk van je type oven, dus controleer regelmatig even het resultaat.)
     
  • Snij intussen de sneetjes kippenwit in fijne reepjes. (Rol ze op als een sigaar en snij er dunne schijfjes van.)

afwerking:

  • Schenk de warme soep in een bord of soepkom en strooi er een portie kippenreepjes over. Serveer de soep met de warme kaasbruschetta’s.