bereidingstijd: 25 minuten | aantal personen: 4

Vandaag staat er een maaltijdsoep op het menu, met een hoop exotische smaken en vooral een flinke portie Chinese noedels en fijn vlees. Je kan het gerecht ook vegetarisch maken: gebruik dan verse groentebouillon en laat (uiteraard) de reepjes rosbief weg. De vissaus kan je vervangen door wat extra sojasaus.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2,5 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 25 dl kippenbouillon (of voor vegetariërs: groentebouillon)
  • 3 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 stuk gember
  • 1⁄2 rode chilipeper
  • 3 lente-uitjes
  • 1⁄3 daikon (grote witte Aziatische radijs)
  • 200 g Chinese noedels (mie)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus (of voor vegetariërs: extra sojasaus)
  • 250 g rosbief (plakjes van +/- 2 mm dik)
  • 1 scheutje olijfolie

afwerking:

  • 1⁄4 bussel verse koriander

bereiding

  • Ontdooi de kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.
     
  • Pel de uien en snipper ze zeer fijn.
     
  • Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
     
  • Schil de gember en snij hem eerst in fijne plakjes. Snij de schijfjes vervolgens in zeer fijne reepjes (julienne).
     
  • Snij de chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Snij de halve chili in drie gelijke stukken die je vervolgens ook in millimeterdunne reepjes snijdt. (Gebruik meer chilipeper als je extra pikante soep wil.)
     
  • Verhit een stoofpot met daarin een scheutje olijfolie. Stoof daarin de stukjes ui en de look op een matig vuur.
     
  • Voeg enkele minuten later de stukjes gember en de chilipeper toe. Roer regelmatig even in de pot.
     
  • Schenk enkele minuten later ook de bouillon in de pot. Laat de soep een kwartiertje sudderen op een zacht vuur.
     
  • Snij intussen de plakjes rosbief in reepjes van zo’n centimeter breed. Maak de stukjes vlees los van elkaar en leg ze in de hete soep. Het vlees zal heel snel gaar zijn.
     
  • Breng een pot met water aan de kook om de noedels te garen. Je hoeft er geen zout aan toe te voegen.
     
  • Kook de noedels beetgaar, zoals vermeld op de verpakking. (Chinese noedels koken gaat anders dan met pasta. Noedels moeten vaak maar heel even koken, waarna ze nog een tijdje kunnen wellen in het hete water.)
     
  • Was de daikon en de lente-uitjes. Verwijder het buitenste blad van de uitjes en snij het donkerste loof en het wortelstukje eraf.
     
  • Schil de daikon en snij hem vervolgens in plakjes. Snij deze plakjes vervolgens in luciferdunne reepjes.
     
  • Snipper de lente-uitjes in flinterdunne schijfjes. (Je kan ze ook diagonaal snijden, zoals je dat vaak ziet in oosterse restaurants.)
     
  • Kruid de soep met de vissaus en de sojasaus. Roer, proef en controleer of de kruiding je bevalt. Extra peper en zout zijn eigenlijk niet nodig.

afwerking:

  • Giet de noedels af en schep ze in een grote soepkom. (Of gebruik individuele kommetjes.)
     
  • Strooi de rauwe stukjes daikon en lente-ui over de noedels.
     
  • Schenk ten slotte de hete soep met vlees over de noedels en de rauwe groentjes.
     
  • Werk de soep af met stukjes verse koriander.