bereidingstijd: 50 minuten | aantal personen: 4

 

Jeroen maakt twee minipizza's voor bij de kerst-aperitief. Akkoord, je kan ook gewoon diepvries-minipizzaatjes kopen, maar waarom zou je dat doen? Deze pestopizza en tomaat-tonijnpizza smaken zoveel verfijnder en kan je bovendien kraakvers serveren.

extra materiaal:

  • een blender of staafmixer
  • een dresseerring of een uitsteekring (diameter ong. 6 cm)

Tip: De tomatensaus en de pesto kan je op voorhand maken. De rondjes kan je ook al vroeger uitsteken. Beleg en bak de pizza’s vlak voor het serveren. Anders worden ze wak.

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

de tomatensaus:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenstukjes (400 g/blik)
  • 1 koffielepel sambal (optioneel)
  • olijfolie
  • peper
  • zout

de pesto:

  • 1⁄2 teentje knoflook
  • 60 g verse basilicum
  • 1 dl olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 citroen (of citroensap)
  • 20 g pijnboompitten

de topping met tonijn:

  • 1 blik tonijn (in eigen nat)
  • 1 sjalot
  • 8 zwarte olijven (ontpit)
  • Parmezaanse kaas
  • verse oregano

afwerking: pestopizza

  • 1 bolletje mozzarella (bij voorkeur buffelmozarella)
  • 6 kerstomaatjes
  • 1 blik zoute ansjovis

afwerking: tonijnpizza

  • Parmezaanse kaas

serveren:

  • rucola

bereiding

de tomatensaus:

  • Pel de uien en snipper ze fijn. Snij de knoflook in stukjes en plet deze tot pulp met de brede kant van je koksmes.
     
  • Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot. Stoof de uisnippers en de knoflook op een matig vuur. Laat ze niet kleuren.
     
  • Voeg een klein beetje sambal toe (tenzij je absoluut niet van pikant houdt), roer en laat de smaakmaker kort meestoven.
     
  • Giet de stukjes tomatenvlees uit blik erbij en laat de saus 10 à 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
     
  • Mix de saus glad in de blender of gebruik een staafmixer. Voeg voor het mixen een scheutje olijfolie toe en kruid naar smaak met peper en zout.
     
  • Giet de saus in een kom en laat ze afkoelen.

de pesto:

  • Voeg de pijnboompitten, de look (niet al te veel), stukjes Parmezaanse kaas en een flinke scheut olijfolie samen in de mengbeker van de blender.
     
  • Mix alles een eerste keer.
     
  • Voeg een royale hoeveelheid verse basilicumblaadjes toe en mix een tweede keer. (Als de pesto te vast is, voeg je best wat extra olijfolie toe.)
     
  • Kruid het sausje met wat peper van de molen, een snuifje zout en een beetje vers citroensap. Let op met extra zout, want de kaas is al behoorlijk zout.
     
  • Proef, doe de pesto in een schaaltje en zet opzij.

de topping met tonijn:

  • Snipper de sjalot en stoof ze glazig in een beetje olijfolie, op een zacht vuurtje. Hak de zwarte olijven grof en laat ze kort meegaren.
     
  • Voeg de kappertjes en de tonijn uit blik toe (uitgelekt) en kruid met peper van de molen en een beetje zout.
     
  • Roer alles om en voeg ten slotte wat versnipperde verse oregano toe. Laat de topping nog heel even stoven.

de pizzabodems:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de ovenplaat opzij.
     
  • Gebruik een kleine dresseerring (of een uitsteekring) en druk rondjes uit de tortillavellen (diameter ongeveer 6 cm).
     
  • Neem de bakplaat en leg de lapjes tortilla op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Sprenkel er een beetje olijfolie over en laat de pizzabodems licht krokant bakken (ongeveer 5 minuten).
     
  • Hou de oven goed in de gaten, opdat de dunne lapjes niet verbranden.

afwerking: pestopizza

  • Snij de bol mozzarella in stukjes.
     
  • Snij de kerstomaatjes in fijne plakjes.
     
  • Smeer wat pesto op de helft van de pizzabodempjes. Leg op elke pizza een schijfje kerstomaat, een beetje zoute ansjovis en een stukje mozzarella.

afwerking: tonijnpizza

  • Smeer de helft van de rondjes tortilla in met een lik tomatensaus.
     
  • Schep er vervolgens een lepeltje van de tonijnmengeling bovenop.
     
  • Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas.

serveren:

  • Verhit de oven op 220°C en laat de pizza’s ongeveer 8 minuten bakken.
     
  • Leg nog een blaadje rucola op de pestopizza’s en serveer ovenvers.